duminică, 10 aprilie 2016

Originea unor cuvinte magice, articol primit prin mail


1.Abracadabra !

Se presupune că acest cuvant îşi are originea fie în ebraică, în caldeană, greacă veche sau aramaică. 

Potrivit teoriei ebraice există două variante.

Prima, e vorba de o structură formată din trei alte cuvinte unite întrunul singur: Ab-Tatăl,Ben-Fiul şi Ruach A Cadsch-Sfântul Duh. În cea de a doua, Abreg ad habra – trimite trăsnetul tău până la moarte, fiind un soi de blestem (probabil această formă a stat la baza blestemului de neiertat din seria Harry Potter)

În caldeană ar suna în felul următor: Abbada Ke dabra – dispari precum cuvântul, fiind o formă de exorcizare, asemănătoare, ca şi simbolistică magică şi ca sens, formei sumeriene de exorcizare Edin na Zu – du-te în deşert (deşertul fiind un loc al pierzaniei, un loc de deţinere şi suferinţă).

Potrivit interpretării greceşti, cuvântul Abracadabra vine de la zeitatea Abraxas a gnosticilor timpurii, fiind unul din numele zeului suprem al luminii. Pe amulete dedicate acestei zeităţi s-au găsit inscripţii cu Abracadabra.

Opinia majoritară însă se îndreaptă spre originea aramaică a cuvântului, A’bra ca dab’ra – „Creez ceea ce vorbesc’.

Pe baza la explicaţia asta e uşor de observat de ce a fost preluat cuvântul de către magicienii de scenă.

Un lucru e cert indiferent de originea cuvântului, anume că acesta a fost folosit în ritualuri magice şi religioase, anticii atribuindu-i o putere mare.

Prima menţiune a cuvântului a fost întâlnită încă din secolul al doilea într-o carte de medicină care poartă numele de Liber Medicinalis, semnată de Quitus Serenus Sammonicus, fizicianul împăratului Caracalla, care suferind de malarie purta la gât o amuletă cu o  inscripţie magica,  in forma de triunghi, care avea incrustat cuvantul de mai multe ori, ca in imaginea alaturata:

Cuvântul magic a fost folosit şi în Europa Medievală pentru a reduce febra. Atunci când un bolnav avea frisoane, îi era aplică pe corp o amuletă cu inscripţiile magice pentru a-l vindeca.

Cu cat nivelul febrei scădea, o literă era scoasă din cuvântul mistic până ce bolnavul se vindeca complet. De asemenea Abracadabra a fost folosit şi in timpul ciumei din Anglia din anul 1660.

Magicienii susţin că prin manevrarea corectă a cuvântului magic „Abracadabra” pot controla dragostea, chiar descoperi comori bine ascunse sau pot invoca spirite cu care să comunice. De asemenea cuvântul mai este folosit şi pentru a invoca pacea sau a produce războiul, a vindeca maladii grave sau a induce sărăcia sau prosperitatea.

2. Sesam deschide-te!

Daca Abdracadabra este un cuvant cu origini oarecum misterioase, despre „Sesam deschide-te” stim mai multe. Acestea sunt cuvintele rostite de Ali Baba, personajul principal din povestea „Ali Baba si cei 40 de hoti”, care la randul ei este una dintre cele 1001 de povesti ale Seherezadei.

Povestea spune ca Ali Baba, in timp ce taia lemne in padure, a observat un grup de 40 de hoti care isi vizitau comorile furate, ascunse intr-o pestera. Pestera cu pricina se deschidea numai la rostirea cuvintelor magice: „Sesam, deschide-te” si se inchidea cu „Sesam, inchide-te”, cuvinte pe care Ali Baba le retine si le foloseste pentru a lua din aurul furat. Si de aici povestea e lunga…

3. Hocus Pocus!

Aceste cuvinte magice au, ca si Abracadabra, o poveste destul de ambiguua, cu mai multe variante referitoare la originea lor. Unii cred ca a pornit de la o falsa incantatie latina: hax pax Deus adimas, folosita pentru a consolida autoritatea demonstratiilor de magie ale anumitor magicieni.

O alta teorie, mult mai controversata, se refera la parodierea cuvintelor folosite de preotii catolici in timpul Euharistiei, atunci cand transforma vinul si painea in sangele si trupul lui Iisus, cuvintele fiind: Hoc est enum corpus meum (magicienii scot ca prin minune iepurele din joben, pronuntand Hocus Pocus).

O alta teorie se refera la pomenirea numelui unui magician/ spirit nordic Ochus Bochus, spirit care ar trebui sa il ajute pe magician in executarea numarului de magie.

4. Shazam!

Un alt cuvant magic, de aceasta data cu rezonanta anglosaxona, dar care nu ne este necunoscut, este Shazam!

El a fost introdus pentru prima oara in 1940, in Whiz Comics nr.2 (benzi desenate), care a marcat prima apritie a lui Captain Marvel in DC Universe. Shazam era numele batranului de 3000 de ani magician care l-a luat sub aripa sa protectoare pe orfanul Billy Batson si l-a transformat in Captain Marvel.

Atunci cand Billy pronunta numele magicianului, Shazam, se transforma automat in super erou. Cuvantul este de fapt un acronim al initialelor zeitatilor/ eroilor care ofera puterea celor transformati de Shazam.

Pentru Captain Marvel: SHAZAM = Solomon, Hercule, Atlas, Zeus, Ahile, Mercur

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini