marți, 7 ianuarie 2014

de pe mail despre carti si scriitori

100 de lucruri despre carti si scriitori

1. Alexandre Dumas a deschis, în Paris , primul local în care se gateau frigarui. I-a venit aceasta idee dupa ce-a calatorit prin Caucaz.
2. Alexandru Odobescu s-a sinucis dupa ce s-a îndragostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânara decât el.
3.  Alfabetul cambodgian are 74 de litere.
4. Aproape doua milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885.
5. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru ca nu-i
ajungeau banii.
6. Jack Kerouac a scris faimoasa sa lucrare "Pe drum",  pe rola continua, sub influenta unui cocktail de substante care afecteaza
creierul, printre care alcool, marijuana, benzedrine si amfetamina.
7. Autorul romanului Robinson Crusoe si-a schimbat în 1703 numele din Foe în Defoe. În 1896 J.M. Coetzee a scris un roman intitulat Foe în
care continua actiunea din Robinson Crusoe.
8. Autorul trilogiei Stapânul inelelor, J. R. R. Tolkien, era un sofer foarte nepriceput, sforaia într-atât de tare încât era nevoit sa înnopteze în baie pentru a nu o deranja pe sotie si ,de asemenea, era un francofob înversunat – ura francezii începând de la Wilhelm Cuceritorul.
9. Balzac considera ca ejacularea era un consum de energie artistica, deoarece sperma era perceputa drept un lichid cerebral. Odata, discutând cu o amica, scriitorul a exclamat cu amaraciune: Azi dimineata am pierdut un roman!
10. Biblia (în varianta King James) contine 810.697 de cuvinte.
11. Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost atât de îndurerat de moarte fiicei lui încât s-a îndreptat spre spritism. Se spune ca planul palatului pe care i l-a ridicat mai apoi fiicei i-ar fi fost dictat în timpul sedintelor de spiritism de catre Iulia.
12. Bogdan Petriceicu Hasdeu si-a început cariera literara scriind în limba rusa.
13. Camil Petrescu s-a oferit voluntar sa plece pe front si a fost respins în repetate rânduri din cauza constitutiei sale astenice.
14. Casanova a scris 42 de carti. Printre acestea se numara o traducere a Iliadei în italiana, câteva carti de istorie, una de science fiction în care anticipeaza avionul, televizorul si masina si 12 volume de memorii.
15. Cea mai scumpa carte vânduta vreodata a fost un exemplar din Canterbury Tales de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasa la licitatie în 1998 si vânduta cu peste 4,6 milioane de lire sterline.
16. Cel mai batrân laureat al Premiului Nobel pentru Literatura a fost Doris Lessing, la 88 de ani.
17. Cel mai tânar laureat al Premiului Nobel pentru Literatura este Rudyard Kipling, la 42 de ani.
18. Charles Dickens dormea si scria întotdeauna cu fata spre nord.
19. Cu exceptia lui William, toti membrii familiei Shakespeare au fost analfabeti.
20. Cum pe vremea aceea nu existau nici masini de scris si nici calculatoare, sotia lui Tolstoi a trebui sa copieze de mâna tot romanul Razboi si Pace. De 7 ori!
21. Doar doi laureati ai Premiului Nobel pentru Literatura au refuzat sa-l ridice: Boris Pasternak si J.P. Sarte. Primul sub presiunea autoritatilor sovietice, iar cel din urma pentru ca nu dorea sa-i fie asociat numele cu o institutie. Interesant este si fapt ca premiul respectiv consta în câteva sute de mii de dolari.
22. Don Quixote este cel mai bine vândut roman din lume. Pâna în prezent au fost comercializate peste 500 de milioane de exemplare. Al doilea pe lista ar fi "Povestea a doua orase", de Charles Dickens.
23. Dusmanul de moarte al lui Sherlock Holmes este profesorul Moriarity.
24. E.A. Poe s-a casatorit cu o verisoara de-a sa care avea doar 13 ani.
25. Emily Dickinson, cea mai mare poeta a Statelor Unite, nu a publicat decât 7 poeme de-a lungul vietii ei. Iesea arareori din casa, iar majoritatea membrilor familiei sale nu stiau ca ea scrie.
26. Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani. Nu a fost însa singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatal cât si fratele sau si sora sa s-au sinucis.
27. F. Scott Fitzgerald era înnebunit dupa picioarele femeilor. Desi nu permitea nimanui sa-i vada picioarele, atunci când el le zarea pe cele ale altora se excita imediat.
28. Fantomele apar în patru piese de teatru shakespeariene: Iulius Cezar, Hamlet, Richard al III-lea si Macbeth.
29. Ferma Animalelor de George Orwell a fost cenzurata în U.R.S.S. si refuzata initial în Marea Britanie la sfatul unui ofiter care s-a dovedit mai târziu a fi spion sovietic.
30. Franz Kafka era vesnic nemultumit de cum arata, asa ca se dezbraca complet foarte rar – de exemplu, desi credea ca spa-urile nudiste îi vor face bine la sanatate, nu îsi dadea niciodata pantalonii jos.
31. Gabriel Garcia Marquez a refuzat în repetate rânduri ca magistralul sau roman "Un veac de singuratat"e sa fie ecranizat.
32. Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale, era homesexual.
33. Honore de Balzac adora cafeaua – în decursul unei zile el consuma circa 50 de cesti de cafea tare, turceasca. Daca nu avea posibilitatea sa fiarba cafeaua, scriitorul sfarâma niste boabe si le mesteca .
34. Ian Fleming, pasionat de ornitologie, si-a numit personajul James Bond dupa ornitologul american cu acelasi nume.
35. În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul continând litera e.
36. În fiecare an în Statele Unite se publica peste 50.000 de titluri noi.
37. În intreaga sa cariera de pilot, Saint-Exupéry a suferit 15 accidente aviatice.
38. În Mizerabilii, Victor Hugo foloseste o fraza lunga de 823 de cuvinte.
39. În poemul sau "Paradisul Pierdut", John Milton foloseste peste 8.000 de cuvinte diferite.
40. În S.U.A. în fiecare secunda sunt cumparate 57 de carti.
41. În Spania se publica anual mai multe carti decât au fost traduse în toate tarile arabe în ultimi 500 de ani.
42. În timpurile în care G.G. Marquez abia îsi începea cariera de scriitor, de multe ori nu avea bani pentru chirie si nu de putine ori a fost nevoit sa înnopteze în bordeluri.
43. În ultimii 12 ani din viata, Casanova a lucrat ca bibliotecar.
44. Initial, Ray Bradbury si-a numit romanul "Farenheit 471","Pompierul".
45. Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul National Sfântul Sava si, in paralel, Conservatorul de muzica din Bucuresti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reusit sa publice un volum de poezii în franceza.
46. Jack London   este considerat ca fiind primul scriitor care a devenit bogat exclusiv de pe urma cartilor sale. Asta dupa ce a fost refuzat de nu mai putin de 600 de ori si era sa se lase de scris dupa ce a primit doar 5 dolari pentru prima sa povestire acceptata.
47. James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie si hidrofobie, adica îi era frica de câini, fulgere si apa.
48. James Joyce era interesat de actul sexual extrem de mult, pâna la obsesie. Si-a început viata sexuala foarte devreme, alaturi de o prostituata. Pâna dupa casatoria cu Nora, a continuat sa se culce cu prostituate, dezgustat de act, dar convins ca experientele îi vor folosi.
49. James Joyce si-a petrecut sapte ani din viata scriind romanul "Ulisse".
50. John Keats avea doar 1,5 metri înaltime, la fel ca si William Blake.
51. La fiecare doua saptamâni o limba dispare pentru totdeauna.
52. La sfârsitul lunii februarie din 1974, scriitorul de fictiune si consumator de amfetamina, Philip K. Dick, în timp ce se odihnea în casa lui, a avut o serie de viziuni puternice. Acestea au continuat si pe tot parcursul lunii urmatoare, o combinatie de modele geometrice vii cu imagini ecleziastice, cu scopul de a crea interpretari noi si profunde a istoriei religioase si literare.
53. Lev Tolstoi a suferit de cazuri grave si frecvente de depresie si, în cele din urma, a devenit un ascet ratacitor în cursul vietii sale octogenare. Tragic, el a murit dupa ce s-a îmbolnavit de pneumonie, plecând în mierzul noptii si în mijlocul iernii spre gara.
54. Lev Tolstoi era un Don Juan în timpurile sale. A ramas celebru pentru ceea ce a facut în noaptea nuntii sale cu Sophia Behrs (în vârsta de 18 ani): a obligat-o sa-i citeasca jurnalele întreaga seara pentru a o pregati cu obiceiurile lui sexuale si a-si marturisi toate aventurile amoroase pe care le avuse pâna atunci. 
55. Liviu Rebreanu a creat personajul lui Apostol Bologa din "Padurea Spânzuratilor" inspirându-se din viata familiei sale. Personajul principal este, de fapt, o copie destul de fidela a fratelui sau, Emil, spânzurat la Ghimes în 1917.
56. Lui Edgar Allan Poe îi era frica de întuneric. Posibil, una din cauzele care a dus la aceasta fobie a fost faptul ca în copilarie viitorul scriitor a invatat… în cimitir.
57. Lui Joseph Heller i-au trebuit 8 ani sa termine romanul "Catch 22".
58. Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck "Despre soareci si oameni" a fost mâncat de un câine.
59. Marin Preda nu scria niciodata cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou cu penita de aur, care dupa moartea lui nu a mai functionat niciodata. Penita era tocita mai mult într-o parte si pentru a scrie cu el trebuia sa stii cum sa îl tii si în ce pozitie sa îl apleci, dar nimeni nu a reusit sa îl faca sa scrie.
60. Mark Twain adora pisicile si ura copiii (a vrut sa-i faca o statuie regelui Irod).
61. Marquizul de Sade a avut, fara îndoiala, o viata excentrica. Credintele sale culturale stateau la confluenta ideilor revolutionare legate de libertatea sexuala si morala, narate, de altfel, în multe lucrari de ale sale si de unde noi am mostenit termenul de sadism. În 1803, nu mult dupa încarcerarea sa, el a fost declarat nebun si plasat într-un azil. Dar nici în azilul respectiv, de Sade nu a renuntat la relatiile sale sexuale ilicite, pâna la moartea sa din 1814.
62. Mircea Eliade, autorul unor capodopere precum "Maitreyi" sau "Romanul adolescentului miop" (o lectura recomandata tuturor adolescentilor), a fost, probabil, legionar.
63. Monstrul din romanul "Frankestein" scris Mary Shelly nu are nume, desi scriitoarea obisnuia sa-i spuna Adam.
64. Numele celor trei muschetari din romanul lui Dumas sunt: Porthos, Athos si Aramis. (Sic!)
65. Pâna în prezent, s-au scris mai bine de 20.000 de carti despre sah.
66. Pe vremea lui Shakespeare nu existau femei actori, asa ca toate rolurile erau interpretate de barbati.
67. Prima Biblie în limba eschimosilor a aparut la Copenhaga în 1744.
68. Prima carte scrisa de L. Frank Baum avea ca subiect cresterea gainilor.
69. Prima povestire politista scrisa vreodata i-a apartinut lui E.A. Poe. În "Crimele din Rue Morgue", acesta îl introduce pe detectivul Auguste C. Dupin.
70. Primul dictionar în engleza a fost scris de Noah Webster. I-au trebuit 36 de ani ca sa-l termine.
71. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe. Aceasta
statea la o casa departare de Mark Twain.
72. Primul scriitor care a terminat (l-a dictat, de fapt) un roman la o masina de scris a fost Mark Twain.
73. Prizonierii din Brazilia îsi pot reduce sentinta daca se apuca de citit carti. Pentru fiecare carte citita li se scad 4 zile din sentinta. Din pacate nu li se pot scadea mai mult de 48 de zile într-un an.
74. Romanul Anna Karenina are peste 800 de pagini, dar a fost publicat initial sub forma unui foileton.
75. Romanul lui Marcel Proust, În cautarea timpului pierdut, contine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte.
76. Romanul Mândrie si prejudecata de Jane Austen s-a numit initial "Primele impresii".
77. "Sa ucizi o pasare cântatoare" este singurul roman scris de Harper Lee. Cu toate acestea a câstigat premiul Pulitzer si a stat timp de 88
de saptamâni pe lista best seller-urilor.
78. Samuel Beckett a jucat crichet pentru Universitatea din  Dublin .
79. Scriitorul belgian Georges Simenon este unul dintre cei mai prolifici autori. Timp de mai multe zeci de ani, obisnuia sa termine o carte la fiecare 11 zile. A publicat peste 530 de carti, majoritatea sub pseudonim.
80. Scriitorul science – fiction si horror, H.P. Lovecraft‚ a avut o stare mintala conditionata atât de influente interne, cât si externe. El a suferit de tulburari de somn.
81. Scriitorul si omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei  Samos (unde a trait Pitagora).
82. Se estimeaza ca 14 cuvinte noi sunt înglobate în limba engleza zilnic.
83. "Si vremea e ca sa ucizi", romanul de debut al lui John Grisham, a fost refuzat de 28 de ori înainte de-a fi publicat.
84. Somerset Maugham era bisexual practicant.
85. Toti banii obtinuti de James M. Barri de pe urma cartii Peter Pan au fost donati unui spital.
86. Vârsta medie a laureatilor Premiului Nobel pentru Literatura este de 64 de ani.
87. Vocabularul unei persoane normale este format din 5-6.000 de cuvinte.
88. Voltaire lesina ori de câte ori mirosea trandafiri.
89. Walt Whitman, Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain si Beatrix Potter si-au publicat singuri cartile.
90. William Faulkner a muncit câtiva ani ca postas, pâna când s-a descoperit ca el arunca scrisorile nelivrate în cosul cu gunoi.
91. William Shakespeare a inventat peste 1.700 de cuvinte.
92. William Shakespeare s-a casatorit la 18 ani cu Anne Hathaway, care avea 26 de ani si era însarcinata în trei luni.
93. Cea mai bine vânduta carte din sec. al XV-lea este un roman erotic numit "Povestea a doi iubiti", scris de Papa Pius al II-lea.
94. Poetul englez Byron (1788-1824) era într-atât de îndragostit de civilizatia elena încât s-a dus în Grecia sa lupte împotriva turcilor în razboiul grec pentru independenta. Acolo s-a procopsit cu o raceala care i-a fost fatala. Grecii îl considera un erou national.
95. Monumente ridicate în cinstea poetului ucrainian Taras Shevchenko se gasesc în peste 1.200 de locuri din lume. Majoritatea, bineînteles, se afla în Ucraina.
96. Exista o serie de scriitori care obisnuiau sa scrie stând în picioare. Printre acestia se numara: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov si Philip Roth.
97. Edgar Allan Poe a intrat la Universitatea din  Virginia la vârsta de 17 ani. În primul an, însa, si-a pierdut toata bursa la pariuri si a fost dat afara.
98.  Pâna sa ajunga unul dintre cei mai bogati scriitori ai vremii, Jack London a trait în saracie, schimbând mai multe slujbe: fermier, vânzator de ziare, marinar, pirat, cautator de aur s.a.m.d. Din pricina vagabondajului a ajuns de mai multe ori la închisoare.
99. Fyodor Dostoevsky era un cartofor împatimit si adeseori scria pentru a-si putea plati datoriile.
100. Gorky   înseamna în rusa "amar".
101. Cel mai mare creier din lume (al unei persoane normale) i-a apartinut scriitorului rus Ivan Turgheniev. Creierul acestuia cântarea aproape doua kilograme.
102. Tolstoi avea mai bine de 2 metri înaltime si iubea sa joace carti. Pe bani. Odata, dupa un joc care-a durat trei zile si doua nopti, a reusit sa-si piarda casa.
103. Lermontov, celebru pentru poemul sau "Demonul" a murit la doar 27 de ani în urma unui duel.
104. La 8 ani dupa ce-a câstigat National Book Award, scriitorul Jerzy Kosinski si-a retrimis cartea sub un alt nume si titlul mai multor edituri, pentru a testa editorii. Nu mica i-a fost suprinza când a fost refuzat de toti (27 în total), inclusiv de editura care-l publicase în prealabil.
105. Ernest Hemingway suferea de peirafobie – teama patologica de-a vorbi în public.
106. Byron suferea de "nebunie afectiva". În timpul sederii în  Venetia se zvoneste ca ar fi avut în jur de 250 de amante. Într-un an.
107.  Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Nu de putine ori a încercat s-o adoarma astfel pe sotia sa.
108. Oscar Wilde si-a petrecut doi ani în închisoare pentru… sodomie.
109. Lewis Carroll suferea de vreo 20 de boli diferite. Exista printre exegeti suspiciunea ca el ar fi fost de fapt Jack Spintecatorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini