vineri, 11 octombrie 2013

CULTURA GASTRONOMICA....




 


Top 10 cele mai faimoase tipuri de branză

Franţa trece drept tara cu cele mai variate sortimente de branzeturi din lume.
Dar nu toate sortimentele cu care se laudă magazinele parisiene sunt fabricate în Franţa.
Multe sunt importate din Elveţia, Olanda, Italia, Spania si alte destule locaţii,
de unde provin cele mai renumite cascavaluri, cu care se falesc marketurile si
restaurantele lumii, scrie Infoniac.

Branza Pecorino, Italia

 

Nici acolo, în Italia, nu ştie toata lumea ca acest sortiment a fost realizat
pentru prima oara acum 2000 de ani, intr-un sat de lîngă Roma.
În 1884, primaria a interzis fabricarea branzei Pecorino,
iar producatorii s-au mutat in Sardinia.
Atunci i-a sporit si renumele, datorita aromei placute, aspectului compact
obtinut prin presare si gusutului rafinat.

Cascaval Camembert, Franţa

 
Cascavalul Camembert se gaseste si la noi.
Se fabrica din lapte de vaca nepasteurizat, care matureaza mai multe saptamani
in forme speciale, intorcandu-se pe o parte si pe alta, pana se acopera in intregime cu o crusta alba.
A fost fabricat pentru prima oara de femierul Marie Harel, din Normandia,
Franta, in anul 1791 (la doi ani dupa Revolutia Franceza).

Cascaval Gruyere, Elvetia

 
Sortimentul dateaza din secolul al XII-lea si se produce prin spalarea branzei in saramura si
fermentarea controlata astfel, incat bacteriile sa elimine dioxid de carbon, care formeaza
bule gazoase in interior. Se gaseste si la noi acest “cascaval cu gauri”.
Dreptul la brand a fost disputat multa vreme intre firme franceze si evetiene,
pana cand, in 2001, justitia a dat un verdict in favoarea Elvetiei.

Mascarpone, Italia

 
Si acesta este un sortiment vechi: din secolul al XVI-lea.
Are aspect de crema foarte groasa, produsa din smantana incalzita la 85 grade,
tratata cu acid tartric maturata la frigider. Italienii folosesc aceasta crema ideosebi
pentru asezonarea deserturilor si a prajiturilor.

Windsor Roşu, Anglia

 
O varianta a acestui tip de cascaval, se vinde la noi sub numele de ceddar.
Spre deosebire de ceddar însă, cascavalul windsor are un aspect roşu marmorat
ce se asigura prin introducerea în reţetă a vinului roşu.
Vinul îi da, pe lîngă culoare, un gust si o aroma aparte.

Yarg, Anglia

 
Producatorii acestui tip de branza se feresc sa faca publica reteta,
dar se cunoaste ca respectivele calupuri sunt invelite în frunze de urzica,
de la care primesc aroma vegetala asigurand totodata o crusta exterioara, excelenta la gust.
Uneori, aceasta brînză se matureaza in beciuri, pentru a se imbogati in mucegaiuri,
care ii confera o aroma aparte.

Stilton, Anglia

 
Produs pentru prima oara în 1730 de catre Cooper Tornhill,
acest sortiment a fost conceput pentru a fi folosit în călătorii, fiind foarte rezistent în timp.
Se fabrica prin fermentatie, textura de mucegaiuri din interior dînd-i un aspect aparte.

Danablu, Danemarca

 
Danablu este una din cele mai aromate tipuri de branza din lume, realizata tot pe baza de mucegaiuri.
Invetatorul Marius Boel a incercat initial sa copieze branza Roquefort, patentata in Franta, dar,
pe parcurs, a abandonat ideea contrafacerii si si-a brevedat propria reteta.

Emmental, Elvetia

 
La noi, acest produs se comercializeaza adesea, prin confuzie sub denumirea de schweizer,
care nu specifica altceva decat faptul ca produsul provine din Elvetia.
A fost realizat pentru prima oara in localitatea Emmental, langa Berna, in anul 1293.
Se recunoaste dupa gaurile mari din interior si aroma puternica, specifica produsuiu.

Halloumi, Cipru

 
Calitatea deosebita a acestui cascaval este ca nu se topeste la temperaturi foarte inalte.
A fost realizat petru prima oara de catre beduinii nomazi din orientul mijlociu,
iar in Cipru a primit o forma comerciala si s-a inscris ca brand european.
Se fabrica din lapte de capra si de oaie si este elastic la atingere,
fiind una din delicatesele cautate in numeroase capitale cu pretentii.

Branza telemea

 
Sortimentul n-are faima celor prezentate pana acum, dar se pare ca,
sub aspectul vechimii, le intrece pe toate: dateaza de pe vremea dacilor.
Totusi, recent, in vremurile noastre, si l-au inscris ca brand european…
bulgarii, care il si comercialozeaza in UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini