luni, 30 ianuarie 2012

comemorare

21 ani de la moartea Prinţesei Ileana a României.




Astăzi, 21 ianuarie, se împlinesc 21 ani de la moartea Prinţesei Ileana a României, fiica cea mai mică a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, la vârsta de 82 de ani. Retrasă la o mănăstire din SUA, în ultimele trei decenii de viaţă, sub numele de maica Alexandra, fosta prinţesă a mai apucat să-şi vadă ţara natală, după Revoluţie, în septembrie 1990, cu doar patru luni înainte să moară.



Prinţesa Ileana s-a născut în sunetul a 21 de salve de tun - conform tradiţiei de la naşterea unui copil în familia regală - în Palatul Cotroceni, la 23 decembrie 1908 sau, pe stilul nou de calendar, la 5 ianuarie 1909. Era cea mai mică fiică şi penultimul copil din lista de şase, a viitorului cuplu de monarhi ai României, Ferdinand şi Maria. A crescut în atmosfera nesigură, instabilă, a Primului Război Mondial, la capătul căruia, însă, la 1 decembrie 1918, avea să se nască România Mare.

Prima femeie-căpitan de vas din România

Ileana a primit o educaţie solidă şi diversificată, conformă cu rangul ei. A învăţat engleza şi franceza de la mama sa, germana de la tată, a studiat sculptura cu marele artist Ion Jalea, iar pictura cu Jean Steriadi. Pasionată de călărie, automobolism şi iahting, a devenit şi prima femeie din ţară care a obţinut un brevet de "căpitan de vas".

În 1926, alături de fratele mai mare, Prinţul Nicolae, a însoţit-o pe Regina Maria în faimoasa vizită - prima a unui cap încoronat european - în SUA, vizită la capătul căreia, America era la picioarele carismaticei regine a României. Ileana a fost, de-a lungul vieţii, şi o ferventă susţinătoare a asociaţiilor pentru femei, fiind preşedinţa "Asociaţiei Creştine a femeilor române"şi a "Asociaţiei ghidelor şi ghizilor din România". Mai tîrziu, în exil, ea a înfiinţat căminul "Regina Maria", în Buenos Aires, capitala Argentinei, destinat refugiaţilor politici români ce reuşiseră să fugă din calea "ciumei roşii", comunismul, ce pusese stăpânire pe ţară.

În iulie 1931, s-a căsătorit, din dragoste şi nu ca urmare a vreunui aranjament politic, la Castelul Peleş din Sinaia, cu Anton de Habsburg, Arhiduce de Austria, cu care a avut şase copii. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, familia locuieşte o vreme în Viena, apoi în România, unde Ileana primise drept cadou din partea Reginei Maria, mama ei, Castelul Bran. Castelul fusese. La rândul său, oferit în dar fostei regine a României, de oraşul Braşov, în 1920, ca semn de preţuire pentru contribuţia avută de Maria în prima conflagraţie mondială la realizarea unităţii naţionale.

După abdicarea lui Mihai este nevoită să părăsească țara

După abdicarea nepotului ei, Regele Mihai, Ileana va fi nevoită, în 1948, să părăsească ţara natală, stabilindu-se succesiv în Elveţia, Argentina şi, în cele din urmp, în SUA. În 1954, divorţează de Arhiducele Anton, recăsătorindu-se cu Ştefan Virgil Issărescu. Şi a doua căsnicie avea să se încheie printr-un divorţ, în 1965. O serie de evenimente nefericite, moartea uneia dintre fiice Maria Ileana, într-un tragic accident aviatic, în ianuarie 1959 şi accidentul de călărie al celui mai mare dintre copii, Ştefan, care a zăcut multă vreme în comă, au făcut-o pe Prinţesa Ileana să ia drumul călugăriei.

S-a retras la mănăstire

Astfel ea a devenit Maica Alexandra, retrăgându-se în liniştea mănăstirii ortodoxe din Ellwood City, Pennsylvania, pe care a şi ctitorit-o. A avut şansa de a trăi suficient de mult pentru a îşi mai vedea o dată ţara natală, după Revoluţie, printr-o vizită din toamna lui 1990. De fapt, pe toată perioada exilului său, păstrase cu sfinţenie cutia ce conţinea câţiva bulgări din pământul iubit al patriei pe care-i luase înainte de plecarea forţată, ce a urmat abdicării Regelui Mihai.

Doar patru luni mai târziu, la 21 ianuarie 1991, Maica Alexandra, fost Prinţesă Ileana a României, se stingea din viaţă, în America, din cauza complicaţiilor survenite în urma unei fracturi de bazin cauzată de un accident survenit chiar în chilia mănăstirii în care locuia. După încă 15 ani, în anul 2006, lui Dominic de Habsburg, arhiduce de Austria, fiul mai mic al prinţesei, i-a fost restituit, în calitate de succesor al mamei sale, Castelul Bran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini