vineri, 11 februarie 2011

articol primit pe mail

Fostii hoti de buzunare s-au transformat acum in hoti cibernetici la drumul mare. Au creat dispozitive speciale, cu ajutorul carora pot sa afle, de la o distanta de un metru, toate datele personale aflate in cardurile bancare ale trecatorilor.


Numele si adresa, data nasterii, codul unic personal, numarul de cont, banii din cont, care sunt pinurile si multe aletele, suficiente pentru a putea clona imediat un card bancar cu ajutorul caruia sa goleasca intr-o clipita conturile posesorilor de drept.

In filmul de mai jos se poate observa tehnica folosita de hoti pentru a va scoate banii din conturi fara sa va atinga macar, asa cum faceau pe vremuri hotii de buzunare "traditionali". Adio, asa numita arta a pickpoketingului... pentru care unii se antrenau inca din copilarie.

Interesant este ca deja se anunta ca au fost create dispozitive care nu numai ca "scaneaza" conturile trecatorilor, luand datele esentiale, ci si transfera instantaneu banii acestora in anunite conturi, dupa care banii sunt rostogoliti mai departe, in decurs de cateva ore, pana la un cont mama, de unde banii se "evapora" in maximum 24 de ore.

Aceste dispozitive nu mai sunt ca in imaginile prezentate in filmul invocat, ci scaneaza, de pilda, trecatorii aflati intr-o piata, ii identifica cu ajutorul numerelor de identificare personala, pe baza cipurilor implementate in carduri.

Desi pare SF, tehnologia exista si este folosita inclusiv de CIA si NSA. Este primul pas in tehnologia care va putea urmari persoanele pe baza cipurilor din cartile de identitate noi.



Cumva, hotii au izbutit sa fure tehnologia NSA si au pus-o in aplicare in spatiile aglomerate, acolo unde victimile pot fi supravegheate cu camere video speciale, care functioneaza ca niste radaro-scanere. Hotii nu golesc cardurile complet, pentru ca ar putea fi identificati, li s-ar putea afla locatia, iar camerele video sunt costisitoare si greu de amplasat. Este suficient sa se scoata din cardul fiecarui trecator cate un euro, fara ca persoana in cauza sa-si dea seama, trecand-o pe "comisionul bancar".

Printr-o piateta de acest gen trec in jur de cateva mii de persoane cu card "eligibil" in 24 de ore, ca atare, hotii cibernetici ajung sa produca cateva sute de mii de euro intr-o luna folosind numai o locatie si fara sa faca nimic, doar sa amplaseze camerele speciale si sa colecteze banii.

Sigur, acum se poate pune intrebarea daca si-n Romania este posibila o asemea frauda de proportii.

Tot mai multi romani au reclamat ca le-au disparut banii din conturi, iar politia este neputincioasa.

Nici cei de la banca nu pot afla ruta banilor, pentru ca, aparent, chiar posesorul contului este cel care transfera banii.

Raspunsul este de, si-n tara noastra este posibila frauda cibernetica de acest tip, mai ales ca in Romania supravegherea video nu este reglementata, politia nu dispune de aparatura necesara identificarii acestor aparate, politistii nsotri sunt foarte slab pregatiti din punct de vedere al tehnicii soft, al intelegerii acestui sistem. In plus, romanii sunt foarte inventivi si este foarte posibil ca aceasta tehnologie sa fie deja copiata si aplicata. Asa ca aveti grija cum va purtati cardul in buzunare.

Specialistii americani recomanda ca acest card cu cip sa fie pus intr-un fel de "husa" care este captusita cu elemete de plumb, altii ca este mai bine sa fie invelita in cupru, sau in aliaje care nu permit nici termo, nici radaro-scanarea. cel mai simpus este, insa, ca atunci cum va intra banii in cont sa-l goliti imediat, sau sa nu mergeti cu cardul la dvs. decat atunci cand aveti nevoie sa ridicati bani.

Pe Youtube exista si o explicatie despre cum se poate inveli cardul in folie de aluminiu, asa cum se gaseste in magazinele alimentare, pentru invelirea carnii ce se pune la cuptor. Apoi este incercata o camera cu termo scanare care de dovedeste a fi ineficienta in acest caz.

Pe internet exista si o explicatie, dar nu stim daca este cea reala, am incercat sa gasim un specialist care sa ne explice dar, cum spuneam, in zona autoritatilor, acestia sunt foarte putin pregatiti.

Iata traducerea respectiva: "De la purtarea cadrului, prin simpla frecare, de la campurile magnetice inconjuratoare, ori chiar de la campul magnetic indus de Pamant, cipurile cadrurilor se incarca static si produc un microcurent care este neimportant pentru un ATM, dar foarte important pentru termo scanner, care il poate astfel citi".

Nu am gasit insa nicio explicatie despre cum se transfera automat si instantaneu banii din conturile de card ale trecatorilor.

Sursa : agentia.org

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini