luni, 18 aprilie 2011

CORDOBA

Este unul dintre marile paradoxuri ale lumii – poate unul dintre cele mai superbe exemple de arhitectura religioasa musulmana se afla intr-o tara foarte catolica… Dar Mezquita-Catedral nu este unicul monument de savurat in oraselul de pe malurile Guadalquivirului, asa ca, doamnelor, domnisoarelor si domnilor, Benvenidos a Cordoba !




Cordoba este un oras multi-milenar. Fondat de romani in 152 i.Hr., Cordoba a avut onoarea sa fie capitala a provinciei Baetica, care acopera in mare parte Andaluzia de astazi. Dar momentele ei de glorie nu s-au inregistrat nici sub romani, nici sub vizigotii romanizati care au urmat, ci dupa 711, anul in care arabii au sarit Gibraltarul si au ocupat cea mai mare parte a peninsulei iberice. Omul cel mai important din istoria acestei urbe este sultanul Abd ar-Rahman al III-lea care in cei 50 de ani de domnie a declarat independenta al-Andalus de califul din Bagdad si a construit un oras superb. Arhitectura medievala romantica, dar si mostenirea culturala a orasului atrage astazi ca un magnet sute de mii de turisti din Europa si nu numai.



Daca vi cu trenul, primii pasi prin Cordoba nu sunt prea entuziasti. E un oras ok, ingrijit ca majoritatea oraselor spaniole, cu magazine si nelipsitul El Corte Ingles… dar nu trebuie sa mergi prea mult… dupa nici jumatate de ora de mers la pas, te poti pierde imediat prin orasul medieval, un labirint de ulite care toate duc la giuvaerul cel mai de pret al orasului – faimoasa Mezquita Catedral. Casele vopsite intr-o combinatie mestesugita de ocru si alb adapostesc astazi magazine de suveniruri, case de schimb valutar si restaurante traditionale, asezate in patio-uri, “terase” interioare ale caselor traditionale andaluze, tipice pentru o zona unde nici iarna temperatura nu se prea aventureaza mai jos de 5 – 10 grade. De altfel, aceste patio-uri mostenite de la romani, dar imbogatite de arabi cu nelipsita fantana reprezinta mandria orasului. Daca va aflati in prima jumatate al lui mai prin Cordoba, veti asista la concursul anual de frumusete al patio-urilor, cel mai important eveniment al anului in urbe… Cum in aceea perioada infloresc florile, iar patio-urile sunt larg deschise vizitatorilor (gratis !), este o adevarata placere sa iti pierzi ore in sir prin aceste minuni arhitecturalo-horticole.



De altfel, este o placere sa te plimbi pe aceste alei, si chiar sa eviti zonele comerciale aglomerate descoperind micile patio ascunse dupa vreun portocal sau alte locuri speciale. Desi este foarte faimos si super-vizitat, nu trebuie sa ratati Calleja de las Flores, o mica alee care da intr-o piateta, flancata de cladiri albe impecabile, pe care atarna numeroase ghivece cu flori. Este cu adevarat o minune cand aceste flori sunt inflorite !



De fiecare data cand am fost in Cordoba (am fost de doua ori, o data in august, a doua oara la sfarsit de decembrie), am lasat Mezquita-Catedral la sfarsit, vorba cantecului “to save the best for last”. Asa ca primul obiectiv vizitat a fost de fiecae data Alcazar de los Reyes Cristianos, pitorescul palat al regelui Alfonso X. Poate nu este o culme a arhitecturii, dar aleile cu fantani binecuvantate intr-o zi de august la peste 40 grade, florile, padurea de portocali si aleile pline de flori iti sugereaza fara doar si poate ideea de paradis. Este atat de liniste si de placut aici, nici nu poti sa-ti imaginezi ca intre aceste ziduri, timp de 400 de ani a fost sediul oficial al Iadului. Mai précis, al Inchizitiei… cum e posibil ca in aceste locuri superbe atatia oameni sa fi fost torturati cu metode de un rafinament aparte ?



Ca si Toledo sau Sevilla, Cordoba islamica nu a fost pur musulmana… aici au trait si creat laolalta intr-un cadru de o maxima toleranta, crestinii, evreii si musulmanii care au creat remarcabila cultura andaluza. Evident, Reconquista spaniola i-a alungat pe evrei si pe musulmani, iar stralucita civilizatie andaluza s-a prabusit in ruina… de altfel pana in ziua de astazi, Andaluzia nu si-a revenit dupa ocupatia spaniola, fiind una dintre cele mai sarace provincii din peninsula.

Urmele evreilor si musulmanilor au ramas. Exista un intreg cartier evreiesc numit Juderia unde inca se mai poate vizita sinagoga, de altfel orasul este foarte popular pentru turistii din Israel. Dar dupa atata preumblat, e cazul sa intram si in Mezquita-Catedral.



Numele ei curios releva de fapt istoria acestei cladiri – este o moschee si o catedrala in acelasi timp. A fost mai intai un templu pagan, apoi o biserica vizigota, apoi emirul Abd er-Rahman I a cumparat jumatatea catolica si a transformat-o intr-o moschee 100%. Acesta si urmasii sai au incorporat in cladire peste 1200 de coloane, unele recuperate din cladirile romane ale Cordobei, ale Sevillei si chiar ale Cartaginei. Cand intri in cladire, nu se poate sa nu fi “lovit” de superbele coloane care se termina in sute de arcuri tipic islamice, vopsite in alb si rosu… Aceasta arhitectura revolutionara la vremea ei a avut rolul sa evoce tinutul ancestral al Arabiei si obiceiurile de acolo – un acoperis sprijinut de arcuri si coloane care reprezinta palmierii. In acest peisaj ca din 1001 de nopti, fix in mijlocul cladirii, niste prea-catolici de secol XVI au trantit o catedrala exact ca bata in balta… nu neg, este o parte de cladire frumoasa, dar nu prea are nimic comun cu mediul din jur… Slava Domnului ca nu au demolat mai mult.



Curtea bisericii-moschei este de asemenea o incantare. Pe vremea musulmanilor, aici credinciosii se spalau ritual inainte de a intra la rugaciune. Astazi, se numeste Patio de los Naranjos si este o padure racoroasa de portocali… Nici nu va dati seama ce sentiment de bine aveti in aceasta piata racoroasa intr-un august incandescent.



Sa nu credeti ca dupa arabi au ramas doar cladirile, moscheile si arhitectura mudejara, o simbioza intre arhitectura occidental-crestina si cea rasaritean-musulmana. Ei bine, in Cordoba, poti sa gasesti un hamam – Hammam Banos Arabes – timp de 2 ore treci prin bai cu apa la diverse temperaturi si poti avea parte si de un masaj aromaterapeutic, sa pufai o shisha (narghilea) sau sa gusti din super-dulcile prajiturele arabe. Adica ca in palatul unui calif…



Cum ajungi acolo

Din Romania, poti sa zbori fie la Malaga (Blue Air, Wizz Air) sau la Madrid (Tarom, Vueling, Blue Air, Wizz Air, Easyjet au zboruri directe, dar poti sa ai si preturi excelente din alte numeroase alte combinatii). Din Malaga, poti sa iei un autobuz (circa 2,5 ore, in jur de 10 euro), iar din Madrid poti sa vi fie cu autobuzul (aproape 5 ore, circa 15 euro) sau trenul de inalta viteza AVE (care face mai putin de 2 ore, dar la preturi mult mai ridicate).

Unde dormi

Multe locuri de cazare sunt in cladiri traditionale cu patio. Din pacate, preturile sunt pe masura faimei orasului, iar in perioada de varf, trebuie sa rezervi cu mult in avans. Nu am dormit niciodata in Cordoba, de fiecare data am facut o excursie de o zi, seara luand trenul de noapte spre Barcelona, dar uitandu-ma prin Lonely Planet, vad ca o buna optiune ar fi Hotel Reposo de Bagdad. Daca aveti insa de dat 80 – 100 euro pe noapte pe o camera dubla, hispano-mexicanul Hotel de los Azulejos este unul dintre cele mai pitoresti hoteluri din urbe cu camere in stil colonial si patio plin de bananieri.



Cand sa te duci

Primavara e cel mai bine. Iarna este placut si insorit, iar vara este ingrozitor de cald cu temperaturi care sar lejer de 40 de grade. Atentie insa ca sezonul de varf este primavara cu concursul de patio-uri, urmat de Feria de Mayo, un festival plin cu concerte, targuri si mai ales corride.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini