joi, 16 decembrie 2010

am fost

si in Cismigiu, dar doar vreo 3 casute aveau decoratiuni/jucarii dragute, inca vreo 3 cu caciuli/fulare/manusi, restul cu dulciuri ...
si la Sala Palatului : 1 stand cu cosmetice, 1 cu miere, vreo 2 cu incaltaminte, 1 cu Polar, 2 - 3 cu confectii, 1 cu genti, 2 cu decoratiuni, 1 cu covoare, 1 cu aparatura, 1 hand-made de la india pisici, 1 cu jucarii, 1 cu botosi din blanita, 2 cu blanuri/piele, 1 stand indian ...

umor

Daca cineva rade - razi impreuna cu el!


Daca cineva canta - canta impreuna cu el!

Daca cineva lucreaza - lasa-l sa lucreze!



Omul nu e facut sa munceasca!

Dovada: faptul ca oboseste.



Cate persoane lucreaza in biroul acesta?

- Cu sef cu tot, cinci.

- Deci, fara sef, patru?

- A, nuuuu... fara sef nu lucreaza nimeni!



Daca tatal tau nu este milionar, nu ai nici o vina.

Dar daca nici socrul tau nu este milionar, atunci nu ai nici o scuza!



Se spune ca cea mai mare curva de pe Pamant ar fi speranta. Toata lumea traieste cu ea ...



In vin e puterea.

In bere e sanatatea.

In coniac e distinctia.

.... iar in apa sunt microbii!



Cand o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume!



Dragostea e oarba, dar casatoria ii reda vederea.



Daca vrei ca sotia sa te asculte cind vorbesti, vorbeste cu alta femeie. O sa fie numai ochi si urechi.



Cand esti inteligent si cand esti intelept?

Esti inteligent daca nu crezi decat jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care jumatate!



Mintile ilustre discuta idei, inteligentele medii discuta evenimente, iar mintile reduse ii discuta pe altii.



Oare de ce exista atatea organizatii impotriva hainelor de blana si nici una impotriva hainelor de piele?

Probabil pentru ca e mai simplu sa hartuiesti femeile bogate decat gastile de motociclisti.



Un vanator pleaca intr-un safari impreuna cu sotia si soacra. Intr-o seara, dupa ce si-au ridicat tabara, soacra se rataceste si vanatorul impreuna cu sotia sa pleaca sa o caute.

Intr-un tufis o gasesc impietrita de groaza in fata unui leu care ragea din toti rarunchii.

Vazand asta, sotia intreaba disperata:

- Si acum ce facem?

- Nimic, raspunde vanatorul, leul s-a bagat singur in treaba asta, lasa-l sa se descurce!!!



Doi politisti intra intr-un compartiment al trenului:

- Arme? Bani? Droguri?

- Nu, multumesc. O cafea, va rog...



- Tata, spune-mi, de ce barbatii de la noi nu pot avea mai multe sotii, asa cum e in Africa ?

- Esti inca mic, fiule. Cand vei creste, o sa intelegi ca intr-un stat civilizat legea ii apara pe oameni...



O femeie grasa sta in fata oglinzii fermecate:

- Oglinda-oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa din tara ?

La care oglinda:

- Daca vrei sa-ti spun da-te la o parte, ca nu vad nimic !



Dupa un accident rutier, victima, un barbat, se trezeste puternic ametit si intreaba buimac:

- Unde sunt? Doar n-am ajuns in Rai?

- Nu, dragul meu, doar sunt aici langa tine, ii raspunde linistita nevasta-sa...



Politia rutiera, la locul accidentului, explica intr-un interviu TV despre importanta purtarii centurii de siguranta:

- Uitati-va la acest om care nu a purtat centura: capul rupt, intestinele pe parbriz, ochii in pom, fara maini. In schimb, uitati-va si la cel care a purtat centura: parca-i viu!



Un calator ajunge la hanul "Gheorghe si Balaurul".



Bate la usa, aceasta se intredeschide si o figura feminina intreaba:

- Ce vrei?

- As dori sa innoptez la han si daca ati avea si o farfurie cu mancare...

- N-avem! Si i se tranteste usa in nas.

Omul bate din nou la usa, si cand se intredeschide aceeasi figura feminina intreaba:

- Si-acum ce mai vrei?

- N-as putea sa vorbesc si cu Gheorghe...?



Pe o strada, o tiganca batrana vindea seminte cu 5.000 de lei cornetul. Un tanar care trecea in fiecare zi pe acolo ii lasa cei 5.000 de lei, dar nu-si lua niciodata cornetul.

Intr-o dimineata, tiganca il opreste, incercand sa-i spuna ceva, dar tanarul merge grabit mai departe, zicand din mers:

- Vrei sa ma intrebi de ce nu iau niciodata semintele?

- Nuu, nuu... vreau sa-ti spun ca s-au scumpit la 10.000 de lei!

recomand

http://www.kudika.ro/articol/entertainment/15112/Suvenir-de-Bucuresti-editiade-iarna.html
http://www.realitatea.net/un-oposum-cu-ochi-sasii-arata-exact-ca-remy-din-ratatouille-vezi-foto_782983.html

sanatate

Din cartea lui Michael Odoul:"Spune-mi unde te doare, si-ti voi spune pentru ce"
















?Mi se pare dificil de inteles relatia dintre corp si spirit si-n consecinta semnificatia raului in raport cu ranile corpului, daca nu ne largim viziunea pe care o avem asupra omului si asupra vietii. Daca raman la stadiul de om masina, adica compus din piese independente si care pot fi schimbate in functie de progresul etnic al stiintei, relatiile pe care le-am facut in cartea mea precedenta sau pe care le fac aici, vor parea sa tina de magie, de viziune, de imaginatie pur si simplu sau de delir.

Aici intervine intrebarea: Cum si de ce se leaga manifestarile psihice, simptomele, bolile sau accidentele cu ceea ce se intampla, ceea ce se petrece in noi? Observatia mecanicista nu poate sa raspunda la intrebare deoarece viziunea ei este prea lipita de simptom, campul sau de observatie este prea strans, oricare ar fi in timp sau in spatiu. Aceasta o impiedica sa mearga la adevarata cauza care nu se poate astfel justifica decat prin hazard (accident) sau prin elemente care vin din exterior. (virusi, microbi, hrana, mediu)

Largind viziunea noastra si observand omul in totalitatea sa psihica si temporala, vom putea sa legam diferitele niveluri care compun existenta sa, dandu-i astfel dimensiunea sa veritabila, dimensiune care este, inainte de toate, spirituala.

Poate atunci vom putea intelege adevaratul motiv de a fi al fiinitei umane si, in consecinta, motivele de a fi bolnav.?



?Simbolica Yin

Partea dreapta a corpului

Primul grad: Mama, sotia, fiica, sora

al doilea grad: Femeia in general, feminitatea, structura personala sau lucrurile in general, creierul drept, sentimentele

gradul social: Familia, intreprinderea (cea care reprezinta mama sociala, cea care ne ?hraneste? si protejeaza la sanul ei?), societatea, biserica.



Simbolica Yang

Partea stanga a corpului

Primul grad Tatal, sotul, fiul, fratele

al doilea grad Barbatul in general, masculinitatea, personalitatea individuala sau lucrurile in general, creierul stang, forta.

gradul social: Individualismul, ierarhia (care reprezinta tatal social, acela care ?educa, formeaza si da exemplu?), autoritatea, politia.



Urechi



Urechile sunt organele auzului. Ele capteaza, primesc si apoi transmit codificand mesajele sonore care ne sosesc. Sunt in relatie cu Principiul Apei si prin extensie cu originile noastre. Auriculoterapeutii citesc forma unui fetus rasturnat si dupa orientali e posibil sa vedem in forma urechii daca persoana este ceea ce se numeste un suflet batran, adica cineva care nu este la prima viata. Sunetul creator a fost prima manifestare in universul nostru. Urechile ne leaga de origini si sunt un semn al imortalitatii si a intelepciunii (Buddha). Prin extensie, sunt reprezentarea capacitatii nostre de a asculta, integra, accepta ceea ce vine din exterior pentru ca pot servi la a asculta dar si la a auzi.



Problemele urechilor, pocnituri, surditate partiala, selectiva sau totala sunt semnul ca avem dificultati in a auzi (mai ales ceea ce refuzam) ceea ce se intampla in jurul nostru. Daca surditatea este lateralizata pe partea dreapta, este in raport cu simbolica materna si, daca este pe stanga in raport cu simbolica paterna. Este de exemplu cazul lui Rafael care a avut o otita repetata la urechea dreapta. Mama sa avea tendinta sa tipe mult si copilul nu mai suporta aceste crize neincetate.

Ma gandesc si la aceasta micuta foarte sensibila care a acuzat o otita grava la ambele urechi. Ce se intampla in viata acestei micute? De mai multe luni parintii ei traversau o perioada dificila cu tensiuni in relatia lor.



Chiar daca nu aveau loc crize, tensiunea familiala era foarte puternica. Mama sa care cauta solutii a facut un stagiu de dezvoltare personala timp de un week-end. Luni, la intoarcere, a gasit micuta bolnava si cu febra. Dupa mai multe explicatii a inteles semnalul pe care fetita i-l trimitea si a incercat la sfaturile mele, sa calmeze jocul. Dar 2 saptamani mai tarziu, a izbucnit o scena violenta in cuplu, in prezenta copilului. Crizele au fost violente si dupa o ora, micuta, care nu mai putea sa auda toate acestea, a acuzat o otita purulenta care a necesitat spitalizare imediata.



Un copil care se naste cu urechea dreapta putin mai mare decat stanga va avea o relatie si o dependenta de ascultare privilegiata cu tatal sau. De ce? Daca copilul s-a nascut cu aceasta ureche mai mare este pentru ca ea s-a format astfel inaintea nasterii, ea s-a structurat in acesta forma in Cerul Anterior, in non-manifestare. La acest nivel, dreapta este in raport cu simbolul patern si stanga este in raport cu simbolul matern. Tot ceea ce va veni de la tatal sau, vorbind de educatie si cultura, va fi privit si perceput cu o mai mare sensibilitate, cu o mai mare ascultare dar fara indoiala, de asemenea, cu o mai mare dependenta.



Daca in schimb, acelasi copil acuza o otita la urechea dreapta suntem in lumea manifesta, in ceea ce traieste copilul dupa nastere, urechea dreapta este de acum in relatie cu simbolica maternala, deoarece suntem in Cerul Posterior, manifest. Copilul este cel care a declansat o manifestare simptomatica in corpul fizic prezent dupa nasterea sa. Aici lateralitatea se inverseaza si dreapta vine in relatie cu simbolica maternala. Aceasta otita ve semnifica ca el nu vrea sa auda ceea ce vine de la mama sa, ca ceea ce aude de la ea nu-l satisface.



Sanii



Ce reprezinta sanii? Mai intai sunt elemente de feminitate si apoi permit hranirea copilului, sa-i dea hrana cu ce sa traiasca. Simbolizeaza, prin urmare, doua lucruri: feminitatea si capacitatea de a se ocupa de altii, de a-i lua in grija si, in particular, pe aceia pe care-i plasma la nivelul de ?copil?. Poate fi vorba de orice persoana de care ne ocupam ca de un copil sau pe care il ingrijim. In plus este evident ca in timpul alaptarii si a mici copilarii, femeia ?se uita? pe sine complet pentru a fi ?mama? pentru progenitura sa. Ea ingrijeste si protejeaza copilul care depinde complet de ea, la fel cum toti cei cere-i ?ingrijim? cu afectiune materna sau cei pe care-i protejam sunt sau devin ?dependenti? de noi. Aceasta ne permite sa instauram/dezvoltam o relatie deosebit de putere ?ascunsa? vis-à-vis de un altul, sub pretextul ca el are nevoie de noi, ca el ? nu stie? sau ? nu poate?. Suntem deci ?oblilgati? sa stim sau sa facem pentru el, in locul lui sau spunandu-i cum trebuie sa faca.

Totusi este vorba de sanul stang. Sa ne amintim: lateralitatea dreapta corespunde lui Yang, adica simbolicii masculine. Deci ii voi cere acestei femei sa se gandeasca la ce nivel al vietii sale s-a ocupat excesiv de un barbat pe care-l considera ca un copil (baiatul ei, sotul, fratele, patronul) si pentru care are, poate, ca sa nu spunem fara indoiala, tendinta sa se uite pe sine. Fuge ea de rolul de femeie preferandu-l pe cel de mama? Ii voi cere in cele din urma sa se gandeasca sincer la relatia de ?putere? mai mult sau mai putin declarate pe care o poate avea asupra acestui barbat.



Solduri



Problemele soldurilor, durerile, tensiunile, blocajele, artrozele, etc, ne arata ca traversam o situatie in care baza convingerilor noastre profunde este repusa in discutie.

Faptul ca aceasta articulatie, care e sprijinul prim si fundamental al piciorului, slabeste, inseamna ca spijinul prim si fundamental de baza, convingerile cele mai ascunse despre legatura cu viata slabesc si ele. Ne aflam in centrul notiunii de tradare sau abandon, fie ca e vorba de problema noastra sau a altuia.

Daca e vorba de soldul stang, suntem in situatia unei experiente de tradare sau abandon al simbolicii Yang (paterna).



Daca e vorba de soldul stang, suntem in cazul unui eveniment de tradare sau de abandon legat de simbolica Yang (paterna). Ma gandesc aici la o persoana numita S care a venit sa ma vada intr-o problema de artroza a soldului stang, cu putin inainte de operatie. Dupa ce am lasat-o sa vorbeasca de suferinta mecanica, i-am cerut sa vorbeasca putin mai mult de viata sa intreband-o: ? ce om v-a inselat sau abandonat in ultimile luni?? in ciuda surprizei, ea mi-a marturisit ca si-a pierdut sotul cu 3 ani in urma, dar ca nu vedea legatura intre cele doua evenimente. I-am explicat progresiv procesul inconstient care a pus tot acest timp inainte de a se elibera astfel (prin durere).



Ea a recunoscut ca a trait efectiv disparitia sotului ca un abandon asociat cu resentimente de nedreptate. Dupa doua sedinte de masaj Shiatsu si de lucru asupra acestei amintiri, soldul ei s-a eliberat astfel incat in cea de-a doua saptamana ea a avut 2 zile intregi fara sa resimta cea mai mica suferinta.





Genunchiul

Genunchiul este a doua articulatie a piciorului. El serveste la a se indoi, la a se plia, a se aseza in genunchi. Aceasta este articulatia umilintei, a supletei interioare, a puterii profunde, opus puterii exterioare care da rigiditatea. Este semnul manifestat al credintei, al acceptarii, dovada a predarii si a supunerii. Genunchiul reprezinta usa acceptarii. El este perechea, continuarea soldului a carui mobilitate o prelungeste dar in sens invers. Soldul este o articulatie care nu se poate plia decat inainte in timp ce genunchiul nu se poate plia decat inpoi. Genunchiul inseamna deci capacitatea de a slabi, de a ceda, dovada ca se poate da inapoi. De asemenea este articulatia care face legatura intre Constient si Inconstient



Este usor de dedus ca atunci cand ne doare un genunchi, inseamna ca avem dificultati in a ne plia, a accepta o traire (experienta) deosebita. Suntem la nivelul picioarelor, tensiunea este deci de ordin relational cu lumea exterioara sau interioara, cu ceilalti sau cu sine insusi. Durerile sau problemele mecanice ale genunchilor inseamna ca o emotie, un resentiment, o idee sau o amintire legata de relatia noastra cu lumea, nu a fost acceptata, ci a fost refuzata. E vorba de ceva ce a fost trait in Constient si care bulverseaza, rastoarna, tulbura convingerile interioare si pe care-l refuzam in interior. Poate fi vorba, invers, de o emotie, un resentiment sau o amintire care tasneste din Inconstient (mesaj al maestrului Interior) si pe care o acceptam greu, avem dificultati sa le integram in cotidian, in Constient deoarece perturba, bulverseaza obiceiurile sau convingerile recunoscute si stabilite.

Daca este vorba de genunchiul drept, tensiunea este in relatie cu simbolica Yin (materna). Putem lua aici exemplul pe care-l voi cita ulterior (cap. Ruperea ligamentelor) al acestui barbat care s-a ranit la genunchiul drept intr-un meci de fotbal, dupa ce tocmai primise o citatie de divort de la sotia sa, divort pe care-l refuza.

Dace e vorba de genunchiul stang, tensiunea e in relatie cu simbolica Yang (paterna). Voi lua ca exemplu experianta unei tinere femei, Francoise, care venise sa o consult pentru ca avea o stare generala de rau. In timpul intrevederii, a reiesit ca o durea genunchiul stang.



La intrebarea mea daca traia o realitate tensionata cu vreun barbat, dupa ce m-a privit ca si cand as fi fost un vrajitor, ea a recunoscut ca trece printr-o perioada dificila cu acesta, in care nu mai acccepta comportamentul lui fata de ea. I-am explicat atunci legatura care ar putea sa existe intre genunchi si relatiile tensionate cu un barbat. Dupa cateva momente de gandire, ea a strigat asta-i buna! E adevarat deoarece acum cativa ani, traiam cu un alt baiat care mi-a pus aceleasi probleme si aveam si atunci dureri acute la genunchiul stang, dureri care au incetat imediat dupa ce ne-am despartit. I-am propus sa se gandeasca la motivul pentru care retraia aceeasi experienta si de ce corpul ei tragea semnalul de alarma din nou. Am putut astfel sa descoperim rapid cauza starii ei de rau.



Glezna

Glezna este articulatia piciorului care ii da finetea de mobilitate, mai ales cand piciorul este fix, pus pe pamant dar, de asemenea, in miscare. Datorita ei putem impinge, in sprijinul nostru, in pamant (picior) pentru a avansa mai bine si mai repede.



Este poarta implicarii in sensul deciziei. Stabilitatea si mobilitatea sprijinului pe pamant (care simbolizeaza realitatea), cat si supletea si usurinta acestuia, depind de gleznele noastre. Din aceasta cauza ele vor fi proiectia fidela a stabilitatii, a rigiditatii saua supletei pozitiilor noastre si a criteriilor constiente de viata.

Durerile, entorsele si traumatismele gleznelor ne vor vorbi de dificultatile de relatie in sensul in care ne lipsesc stabilitatea sau supletea in legatura cu ele. Ele inseamna ca traversam o faza in care pozitiile noastre, criteriile de viata, modul in care ne plasam oficial in raport cu alta persoana, nu ne mai convin, nu ne mai satisfac si ca avem dificultati in a le schimba, in a ne misca. Acestor pozitii le lipsesc supletea sau usurinta, stabilitatea sau realismul.



Daca tensiunea are loc la nivelul gleznei drepte, ea va fi in relatie cu dinamica Yin (materna). Ma gandesc aici la un client numit Joseph. A venit sa-l consult pentru ca acuza dureri ale gleznei, in calcaiul lui Achile drept. Practicant asiduu de jogging, aceasta durere il deranja enorm si chiar il impiedica uneori sa practice sportul preferat. Or, sotia sa era o persoana extrem de nelinistita si nervoasa si crea, fara se vrea si fara intentii rele, tensiuni emotionale puternice in familie si mai ales intre cele doua fete.

Joseph accepta din ce in ce mai greu aceasta situatie si nu mai stia pe ce picior sa danseze, ce pozitie sa adopte fata de sotia sa ca ea sa inteleaga si sa se poata linisti. In paralel, traia de asemenea puternice tensiuni la locul de munca. Restructurarile erau in plina desfasurare si nu mai stia ce atitudine sa adopte fata de schimbarile structurale care vor avea loc. Cele doua axe cele mai importante ale dinamicii Yin, femeia si intreprinderea, erau deci cauza, intr-o forma deschisa, constienta, oficiala si recunoscuta.

Daca e vorba de glezna stanga, tensiunea va fi in legatura cu simbolica Yang (paterna). Asta i s-a intamplat lui Jacques sau lui Francoise care si-au scrantit glezna stanga, unul pentru ca superiorul ierarhic, foarte inaintat in varsta, nu voia sa-i predea stafeta si nu stia cum sa-i spuna, si celalalt pentru ca fiul lui se droga, avea dificultati sa recunoasca aceasta situatie si nu stia ce atitudine sa adopte fata de el si fata de lumea din exterior.



Piciorul / Laba piciorului

E vorba de punctul nostru de sprijin pe pamant, partea pe care sta si se sprijina intreg corpul pentru deplasari si miscari.



Durerile de picioare exprima tensiunile pe care le resimtim in legatura cu pozitiile noastre fata de lume. Inseamna ca atitudinile noastre obisnuite, pozitiile pe care le adoptam sau pe care le avem, sunt lipsite de fiabilitate, de stabilitate sau de securitate. Nu se spune, de altfel, despre cineva care e nelinistit, caruia ii e teama sau care nu indrazneste sa-si exprime opiniile sau pozitia, ca este in pantofi stramti, sau trivial chiar, despre cineva care se retine sau care se simte incomod intr-o anumita situatie de moment, ca se simte inghesuit. Si nu spunem oare despre cineva care nu stie ce atitudine sa ia fata de o situatie (relationala) ca el nu stie pe ce picior sa danseze ?





UMARUL

Umarul e, pentru brat, echivalentul soldului pentru picior. E articulatia de baza, punctul de ancora, axa principala a bratului. Umarul reprezinta axele conceptuale profunde ale capacitatii noastre si ale vointei de actiune si de stapanire. Umerii poarta urma inconstienta a raportului nostru cu actiunea si a vointei de a stapani lumea. Capacitatea de a actiona, vointa voluntara, prejudecatile, intentiile apartin simbolicii umarului. Tot ceea ce vine in legatura cu dorintele noastre profunde de a actiona asupra unui lucru sau asupra cuiva, va avea deci o relatie somatica directa cu aceasta.



Ca si soldul, umarul e poarta integrarii, poarta Inconstientului, dar aici in legatura cu actiunea, in timp ce pentru sold era in legatura cu relatia. La acest nivel dorintele si vointa de a actiona emerg, ies la suprafata, pentru a se exprima in real.

Aceasta imagine a usii e aici amuzanta pentru ca osul care leaga umarul cu pieptul (sternul) se cheama clavicula, ceea ce inseamna micuta cheie, in latina. Ori, punctul de legatura al claviculei cu sternul se situeaza sub Chakra gatului, care e acela al exprimarii de sine. Aceasta remarca devine mai interesanta daca ne gandim ca singurul mijloc de exprimare al omului in incarnarea sa este chiar a face, actiunea, iar umerii sunt poarta.



Tensiunile pe care le resimtim in umeri (varful umarului, trapezul, claviculele, omoplatii) ne vor vorbi de dificultatea noastra de a actiona. Tensiunile inseamna ca intalnim frane / oprelisti, obstacole in dorintele noastre de actiune, mai ales in ceea ce priveste mijloacele. Adica ne simtim impiedicati, nu printr-o lipsa a capacitatii ci prin lipsa asistentei sau prin opuneri exterioare. Gandim (credem) ca lumea exterioara (sau propria noastra cenzura) ne impiedica, nu ne permite, nu ne da mijloacele sau nu ne autorizeaza sa actionam.

Energiile nu pot astfel sa treaca in brate si se blocheaza in umerii nostri.



Ma gandesc aici in mod deosebit la Marilyne care a venit sa ma consulte pentru probleme la umarul drept, acuzand dureri foarte puternice. Intrevederea noastra a adus la lumina faptul ca traversa o perioada foarte dificila din cauza fiicei sale. Aceasta, cam iresponsabila sa spunem, a deschis o sala de gimnastica si de dans pentru care a cerut bani mamei sale. Din nefericire inconstienta + criza economica au dus la serioase dificultati. Marilyne care voia sa recupereze sau macar sa protejeze fondurile sale, isi dorea de mai multe luni ca fiica sa sa inceteze aceasta activitate. Dar legal, nu putea face nimic, nefiind girantul. Nu mai avea nici o putere asupra fiicei sale, adica sa o oblige sa inceteze activitatea. S-a simtit deci blocata si nu putea face nimic pentru ca lumea exterioara (legislatie, contracte, fiica) o impiedicau, nu-i permiteau sa o faca. Totul s-a reunit astfel incat umarul drept s-a blocat si i-au produs suferinta, a declansat o periartrita la umarul drept care exprima foarte clar mesajul si ii permitea in acelasi timp sa evacueze tensiunea traita, sub forma durerii.



COTUL

A doua articulatie legata de umar prin brat, cotul reprezinta echivalentul genunchiului. E vorba de o articulatie care pliaza, care lasa, care cedeaza. El da bratului posibilitatea unei mobilitati multidirectionale largind aceasta mobilitate spre toate axele: orizontala si verticala, cu exceptia pozitiei inapoi, invers fata de genunchi care se pliaza doar inapoi. Dificultatea de a ceda in fata unei vointe de actiune prea rigide, se va resimti la nivelul acestei articulatii. Cotul reprezinta ?poarta acceptarii? in raport cu actiunea. E de asemenea vorba de articulatia care face legatura intre constient si inconstient, fie in sensul densificarii (de la inconstient spre constient) fie in sensul eliberarii (de la constient spre inconstient).

La acest nivel au loc trecerile de la resentimentele noastre, emotii sau idei de actiune, spre conditia acceptarii lor.



Atunci cand ne doare un cot, asta inseamna ca avem dificultati in a accepta o experienta traita, o situatie. Fiind la nivelul bratelor, aceasta tensiune este in mod necesar in raport cu actiunea, cu facutul. Deci, are loc un eveniment sau cineva are un mod de a actiona pe care noi il refuzam, avem dificultati in a-l accepta sau pe care nu-l accceptam decat constransi si fortati. Poate fi vorba, de asemenea, de ceva care trebuie facut, impotriva vointei noastre, sau pe care am fi preferat sa-l facem in alt mod, sau sa nu fim nevoiti sa-l facem. Tensiunea cotului ne spune ca modul de a face, al nostru sau al celorlalti, nu ne convine, perturba obisnuinta de a actiona, credintele sau certitudinile noastre legate de actiunea respectiva.



CEAFA

Ceafa este partea corpului care se situeaza intre cap si restul corpului. Ea face legatura intre creier si executantii lui, care sunt bratele si picioarele. Incepand cu plexul cervical, care se situeaza la baza sa, toate vointele si deciziile de actiune sau de relatie vor fi trimise in directia organului sau membului cel mai potrivit pentru realizarea lor. Ceafa este deci, locul in care dorintele sau vointa nu au iesit la suprafata, nu au inceput sa apara si nu au declansat inceputul unui gest fizic. Ele nu au fost inca in raport cu exteriorul. Astfel ceafa reprezinta punctul de trecere de la conceptual (creier, idei, concepte, dorinte, vointe, a vrea, etc) spre real (actiune, realizare, relatie, expresie).

Tensiunile, suferintele sau blocajele cefei exprima dificultatea sau incapacitatea noastra de a face sa devina realitate dorintele, ideile, conceptele, vointele? Totusi, spre deosebire de tensiunea umerilor, care are aproape aceeasi semnificatie, ne aflam, vorbind de ceafa, in stadiul in care ideile nu au ajuns ?la poarta? trecerii la actiune. Asta inseamna ca nu putem face ca lucrurile sa devina realitate, pentru ca ne gandim/ credem ca nu suntem capabili. Incapacitatea este din partea noastra, in timp ce pentru blocajul umerilor, ea venea din partea celorlalti, din lumea exterioara.

Iradierea spre unul din umeri, care poate exista paralel, ne va da indicatii suplimentare ale simbolicii Yin sau Yang a carei imagine, reprezentare interioara, ne face sa ne gandim ca nu suntem capabili.



Artroza



Artroza atinge articulatiile, adica ceea ce permite miscarea, schimbarile de directie. Atunci cand ea e prezenta intr-o parte a corpului, ea face ca mobilitatea acesteia sa fie mai dificila, mai mult chiar, dureroasa. Ea se manifesta prin degradarea si uzura cartilajelor, adica a acestor verisoare in acelasi timp suple si rigide ale caror suprafete alunecoase permit frecarea uneori foarte importanta in functie de articulatie. Structurile osoase apropiate, in cele din urma, au tendinta sa se densifice.

Analizind toate acestea, se poate deduce cu usurinta ca artroza ne vorbeste de dificultatea noastra in fata miscarii sau a schimbarii.



Frica de aceste miscari, de schimbare ne fixeaza, ne face sa pierdem supletea si capacitatea de a lasa sa alunece (cartilajele). Ne opintim asupra certitudinilor si credintelor profunde (oase), facandu-le astfel mai dense, mai grele si mai putin mobile. Astfel viata nu circula la fel de bine prin noi (desi este mobila). Or, intotdeauna la nivelul robinetelor (unde apa nu mai circula) se depune calcarul.

De asemenea putem intelege de ce artroza avanseaza odata cu varsta, pentru ca cea mai mare parte din noi se fixeaza, devin mai rigizi imbatranind si sunt din ce in ce mai putin deschisi la schimbare si miscare.



LUMBAGO

Lumbago sunt durerile sau tensiunile resimtite la baza spatelui, la nivelul vertebrelor lombare. Aceste vertebre lombare sunt in numar de 5 si corespund celor 5 Principii energetice esentiale si celor 5 planuri bazice ale vietii oricarui individ, adica :

? Cuplul (afectul)

? Familia (structura afectelor)

? Munca (materia)

? Casa (structura materiei)

? Tara (regiunea) (spatiul, mobilitatea si locul)

Atunci cand traversam o perioada dificila in viata sau avem dificultati sa acceptam si sa integram schimbarile care au loc, vertebrele noastre lombare si lumbago exprima teama noastra inconstienta sau refuzul acestor schimbari. Aceast lucru are loc adesea datorita faptului ca acestea bulverseaza obiceiurile noastre sau reperele si uneori este dificil sa acceptam fara crispare, chiar daca aceste schimbari au fost alese sau ne convin. Pot chiar, inconstient, sa produca teama.

Lumbago ne pote vorbi si de dificultatea noastra de a accepta reasezarile, in mod deosebit in mediul familial si profesional, mutarile in alte locuinte, separarile. Avem dificultati sa schimbam pozitia, atitudinea relationala, pentru ca vertebrele lombare sunt palierii majori, chiar daca nu sunt singurii, ai mobilitatii relationale pentru ca ei comanda picioarelor.



SCOLIOZA

Aceasta deformare a coloanei vertebrale, care poate lua forme grave, are caracteristici distincte. Ea atinge copiii in timpul cresterii si se opreste in totdeauna dupa pubertate.



Sa detaliem putin acest subiect plecand de la cateva constante simple si precizate deja in cartea mea precedenta. Faza de crestere a unui copil, este atunci cand creste, adica atunci cand se indreapta spre lumea adulta (cel putin ca aspect) parasind lumea copilariei. Cresterea sa psihica se face odata cu cea a coloanei vertebrale care se dezvolta intre doua axe bine definite care sunt bazinul si umerii.

Scolioza apare atunci cand coloana creste intre acesti doi poli care raman la o distanta egala unul de altul, reperul inaltime ramanand la aceeasi distanta de sol. Ce reprezinta ele pentru copil si ce semnifica aceasta crestere care nu se vede in exterior? Umerii care sunt axa Yang a corpului si cea a actiunii (a se vedea capitolul brate) sunt reprezentarea tatalui in timp ce soldurile, care sunt axa Yin a corpului si cea a relatiei (a se vedea capitolul solduri), sunt reprezentarea mamei. Sunt cele doua repere spatiale inconstiente pe care copilul le are de la locul lui si de la parintii sai, reali sau simbolici (invatamant, supraveghetori etc.). Daca lumea adultilor nu satisface copilul, dorinta lui de a misca propriile repere pentru a se intalni cu ale lor va disparea si copilul va refuza aceasta lume putin atragatoare. El va alege inconstient sa ramana in lumea sa de copil care-l satisface mai mult. Va fixa reperele exterioare ale cresterii sale, cele pe care le vede si le poate masura. Linia umerilor si a bazinului vor ramane deci la aceeasi inaltime. In acest timp coloana vertebrala, care reprezinta axa, referinta interioara, continua sa creasca. Si cum creste ea este obligata sa se inscrie intre aceste doua puncte fixe, ceea ce nu poate face decat torsionandu-se. In scurt timp criza devine grava si se spune ca e scolioza flambata. ?



Ma gandesc aici la Sylvaine. Aceasta tanara de 14 ani avea probleme de scolioza flambanta pentru care specialistii au sfatuit-o sa poarte de urgenta, 24 de ore din 24, un corset rigid care inchidea tot spatele copilei, timp de cateva luni daca nu chiar ani. Tatal sau care venea la consultatii pehtru probleme sciatice, mi-a vorbit de S. Dupa ce l-am sfatuit sa consulte mai multi medici inainte de a lua vreo hotarare, i-am explicat ceea ce se afla in spatele scoliozei fiicei sale si i-am propus sa o ajute sa inteleaga ceea ce se intampla si cum va putea sa schimbe acest program rau care nu o facea fericita. In paralel cu aceasta munca pe care o facem impreuna, l-am sfatuit sa mearga la un medic homeopat. In luna urmatoare, Sylvaine a oprit evolutia scoliozei (care a pierdut chiar 1-2 grade) si a reinceput sa creasca (3-4 centimetrii), ceea ce nu se mai intamplase de 1 an.

Ce se petrecuse in viata Sylvaineie? In anul anterior vizitei sale, Sylvaine si-a pierdut toate reperele, de alegere si decizie a adultilor. Mutarea intr-o locuinta noua, schimbarea scolii si activitatii profesionale foarte acaparanta a unui tata care parea prea absent, au determinat-o sa-si piarda increderea in lumea adultilor. Sylvaine avea totusi un ?soare? in inima, prezenta si complicitatea profunda a unei prietene de la scoala care-i era foarte draga. A fost din nou tradata de adulti pentru ca parintii acestei prietene au decis sa se mute si mama prietenei a refuzat ca ele sa continue sa se vada din cand in cand sau sa corespondeze.

Din acea zi, Sylvaine a incetat sa mai creasca si a decis sa-si pastreze reperele din copilarie. Am stiut ca a castigat lupta cand, dupa a treia sedinta, mi-a povestit ca in noaptea precedenta a avut un cosmar in care ?un asasin a ucis un copil??Maestrul Interior, inconstientul sau i-a transmis un mesaj interior foarte clar, imaginand ca ea a decis sa creasca prin simplul fapt ca ?cineva a ucis copilul din ea?.



RAUL DE DRUM/AMETELILE

Raul de drum si ametelile sunt semnul dificultatii noastre de a gera reperele miscatoare sau absente. Raul de drum priveste mai precis acesta dificultate in miscare a persoanei, sau in reperele exterioare, in timp ce ametelile sunt senzatii de lipsa de echilibru, de teama de a pierde punctul de sprijin, de siguranta, de a pierde pamantul de sub picioare sau de a vedea reperele vizuale din jurul sau care se misca, fara chiar sa se miste persoana in cauza.

Ele exprima nevoia noastra de a stapani spatiul inconjurator si de a cauta puncte de reper sau de sprijin sigure, definite si stabile. Din acest motiv ele privesc persoanele nelinistite sau aparent detasate. Unul din obiectele esentiale ale echilibrului in corp este urechea, cu acest tip de nisip (otoliti) care se afla in interiorul urechii interne a carei pozitie si miscari participa intens la stabilitatea fizica. Urechea, care apartine Principiului Apei, reprezinta chiar reperele noastre fundamentale.

Teama de a nu stapani ceea ce se petrece, de a nu stapani spatiul inconjurator se traduce prin ameteli mai mult sau mai putin pronuntate, care sunt directe (ameteli in locurile inalte) sau indirecte (situatii specifice care provoaca ameteli). Este cazul clasic al ametelilor resimtite in jocurile in padure sau in practicile sportive in care reperele spatiale sunt perturbate.



HIPERTROFIA PROSTATEI/TULBURARILE PROSTATEI



Tulburarile prostatei si in deosebi hipertrofierea ei ne vorbeste de raportul nostru cu puterea si stapanirea lumii. Suntem la nivelul sistemului urinar. E vora deci in principal de raportul viata/moarte. Aceasta glanda care secreta anumiti compusi ai spermei, este specific masculina. Ea participa la inseminarea vietii. Ea are ca particularitate capacitatea de a inconjura uretra, ceea ce face cand acesta se ingroasa, jeneaza, impiedica mictiunile normale.

Suntem in prezenta unei probleme de teama de a nu mai fi la inaltime, de a nu mai avea destula putere sau forta de a cuprinde viata sau de a o putea stapani. Prostata care se ingroasa arata, impiedicand urinarea corecta, ca exista o tentativa inconstienta de a persevera in ceea ce exista, viata si structurile profunde deja existente, retinand. Din acest motiv tulburarile prostatei ating in deosebi barbatii care au fost foarte activi si /sau care au dezvoltat un raport de stapanire in raport cu viata. Atunci cand acest barbat imbatraneste si devine din ce in ce mai putin capabil sa faca si constata acest lucru sau cei din jur ii spun acest lucru, tensiunea, dificultatea de a trai aceasta pierdere a puterii este marcata de prostata.



SISTEMUL RESPIRATOR

AMIGDALITA/ANGINA/RAGUSEALA/DURERILE DE GAT

Angina este o inflamatie acuta a gatului si in deosebi a amigdalelor (amigdalita). Aceasta inflamatie, uneori foarte dureroasa, face dificile 2 lucruri: deglutitia (inghitirea) si vorbitul (actiunea de a face sa iasa). Originea infectioasa califica faptul ca posibila cauza este exterioara. Suntem in prezenta unei dificultati clar exprimate. Avem ceva de-a lungul gatului, fie ca avem dificultati in a inghiti, fie ca avem dificultati in a ne exprima si uneori chiar ambele. In orice caz este vorba de de o cauza exterioara! Vina revine altuia. Ce a facut sau ce a spus si ne e greu sa inghitim? Ce nu reusim sa spunem? Lateralitatea dreapta sau stanga a amigdalei mai afectate, desavarseste sensul acesteia dandu-i o simbolica feminina sau masculina. Complicatiile cardiace sau renale eventuale simbolizeaza impactul violent si profund a resentimentului, fie la nivel emotional (inima), fie la nivelul structurii profunde (rinichii) ca in cazul unei pierderi a convingerilor, a increderii sau a iluziilor. Faptul ca amigdalele sunt organe limfoide adauga un grad suplimetar de subtilitate si de profunzime sensului initial.

Ma gandesc la cazul Ameliei. Aceasta femeie de vreo 50 de ani, traia de mai multi ani, un divort dificil. Sotul folosea toate metodele posibile pentru a incetini procedura.

Infatisarile in fata judecatorului erau cu atat mai dificile cu cat avocatul sotului ei juca jocul acestuia si folosea argumente de o rea credinta incredibila pentru ea. La ultima intrevedere cu ei, argumentele au fost de asa natura ca a ramas incremenita si nu a mai putut spune un cuvant. Gatul era blocat in mod brutal. S-a declansat o angina violenta la iesirea de la judecator. Intelegand ceea ce se intampla, inainte de a vorbi cu el, i-am propus sa-si exprime resentimentul fata de parti, dar ii era teama ca nu va putea sa le faca fata. I-am sugerat sa redacteze totul, ceea ce a si facut. A redactat o prezentare a circumstantelor pe care a adresat-o, recomandat, judecatorului si sotului sau. A exprimat resentimentele sale argumentand totul plecand de la fapte concrete, ceea ce nu a putut face in acel moment. Angina s-a calmat in orele urmatoare redactarii si apoi expedierii scrisorii.

In cazul durerilor de gat si a raguselii, mesajul este foarte apropiat, fara sa identificam cauza ca fiind exterioara. Poate fi vorba de vorbe spuse pe care le regretam, pe care nu stim cum sa le retragem. Poate fi vorba si de lucruri pe care avem dificultati sa le exprimam sau nu indraznim, pentru ca celalalt ne impresioneaza, pentru ca miza e importanta. Durerea de gat sau raguseala ne impiedica si ne da un motiv bun sa nu putem exprima.

Ma gandesc la cazul Clementinei. Aceasta persoana care traia intens in emotional , era prietena cu cineva pe care-l cunostea de nenumarati ani si cu care avea o relatie privilegiata. Schimbau multe confidente, isi impartaseau problemele si se gazduiau reciproc in caz de nevoie.

Intr-o zi, Clementine, a carei sensibilitate emotionala era mare, a intalnit o femeie care i-a devenit prietena apropiata. Aceasta prietenie rapida si putin fuzionala, a determinat-o sa respinga vechiul confident. Acest lucru s-a produs in timpul unei conversatii telefonice in care cuvintele care i-au fost adresate au fost dure si au ranit-o. Si-a dat seama ulterior dar fusesera deja spuse. Cateva zile mai tarziu, trebuia sa cinam, eu si sotia mea, la niste prieteni comuni, in prezenta Clementinei. Stiind ca noi il cunosteam pe acest domn, Clementina nu se simtea bine. In ajunul cinei, a acuzat o durere de gat acuta cu raguseala si aproape imposibilitate de a vorbi. Domnul in cauza anunatand in ultima clipa ca nu mai vine, ca prin minune, gatul Clementinei s-a eliberat treptat?.si ea a fost cea care a vorbit cel mai mult.



ACNEEA JUVENILA SI ALTELE

Acneea este o dermatoza care se manifesta prin inflamarea foliculilor firului de par si sebaceelor. Aceste cosuri inflamate, mai mult sau mai putin numeroase si dezvoltate se regasesc in principal pe fata, umeri, piept si fund.

Fiind doar o dermatoza, acneea are legatura cu pielea, adica cu bariera cu lumea exterioara. Rolul social al pielii este fundamental pentru ca participa direct la tipul si modul de relationare pe care-l avem cu lumea inconjuratoare.

Acneea juvenila se manifesta in cea mai mare parte a timpului pe fata. Or, ce reprezinta fata ? Reprezinta identitatea, imaginea care se vede sau pe care o avem de sine. Problemele generale ale fetei ne vorbesc prin urmare de o probleme a identitatii, o dificultate de a accepta ceea ce avem sau credem ca avem. Acneea, roseata sunt mijloace de exprimare a dificultatilor de a accepta aceasta fata, fie pentru ca ne displace, fie ca e prea frumos si atrage mai mult decat ne dorim. Sunt modalitati de a ascunde sau de a urati fata, de a schimba sau respinge o imagine a identitatii care nu ne satisface. Acneea juvenila apare in adolescenta. Or, aceasta perioada a vietii este cea in care copilul isi fixeaza reperele afective fata de lumea exterioara, dincolo de structura familiala. Este perioada maturizarii sexuale. Hormonii care contribuie la aceasta transformare sunt secretati in cantitate mare. Acesta cucerire a lumii prin dorinta pe care o putem provoca sau resimti nu e mereu usoara. Acneea este semnul indoielii asupra propriei persoane.

Timiditatea, teama de ceilalti, de propria privire, de judecata proprie se exprima prin aceasta acnee a fetei. Pentru a se proteja mai bine de aceasta lume exterioara, pielea inchide toate usile, adica porii. Ea se ingrasa pentru ca lucrurile si agresiunile, reale sau imaginare, sa alunece pe ea. Dar o fortareata asaltata se sufoca adesea cu resturile, ramasitele. Porii pielii plini de toxine se inflameaza, emotiile retinute putrezesc terenul. Acneea se instaleaza si exprimand ce se intampla, poate genera un sindrom negativ, pentru ca persoana care se vede astfel desfigurata in oglinda proprie, risca sa se teama si mai mult de sine, agravand astfel procesul.

In celelalte cazuri de acnee, pe umeri, pe fund sau piept, sensul global e identic cu o nuanta apropiata. Fata e Yin in timp ca fundul este Yang. Dupa localizare este Yin sau Yang, relatia cu femininul sau cu masculinul, cu feminitatea sau masculinitatea care este in cauza.





PSORIAZIS

Psoriazisul este descuamarea pielii care se prezinta sub forma unor pete rosiatice care au particularitatea de a aparea de obicei la articulatii, coate si genunchi dar si pe pielea acoperita cu par pentru ca apoi sa se intinda pe tot corpul. Se vede ca tensiunea traita este asociata cu o dificultate de a se plia, de a accepta ceea ce se intampla. Cum pielea este primul organ al schimbului, se pare ca ceea ce resimtim fata de lumea exterioara este nesatisfacator. O eleva de la Shiatsu, Anne, suferea de mai multi ani de psoriazis. Desi facuse in fiecare an cure in Israel (la Marea Moarta), acesta revenea sistematic si de fiecare data mai puternic. Aceasta tanara, fina si eleganta, suferea mult din cauza acestei situatii care o determina sa ascunda din ce in ce mai mult din suprafata corpului.

Dupa mai multe sedinte asupra energiilor, o identificare si o eliberare a amintirilor emotionale ascunse, au permis Anei sa vada psoriazisul diminuandu-se si chiar disparand complet. Si nu i-a mai revenit niciodata. A trebuit desigur sa o ajut sa faca legatura cu viata sa si sa-si permita sa se relaxeze, relatia cu lumea exterioara sa fie mai supla, flexibila.

Dificultatea in relatia cu mama si o relatie de tandrete cu sine se ascund adesea in spatele psoriazisului.

Copilul resimte nevoia de a durifica relatia cu ceea ce resimte din exterior. Durifica aceasta piele care nu a resimtit tandretea materna. Suntem adesea in fata unei mame care nu a stiut sa exprime aceasta tandrete din teama de a pierde astfel propria identitate de femeie, activa sau nu, mergand prea departe cu rolul matern. E important sa ajutam persoana afectata de psoriazis sa se cedeze, sa devina mai supla in relatii, sa faca pace cu imaginea si amintirea acestei mame. Acest lucru este posibil atunci cand persoana are in propriul comportament, fata de sine, prea multa duiosie, tandrete. De fapt, adesea reluam inconstient schemele pe care altii ni le-au propus, fiind uneori mai duri cu noi insine decat au fost ei cu noi.







VITILIGO

Vitiligo este o afectiune cutanata care se caracterizeaza prin depigmentarea, in placi, a pielii. Melanina care este un pigment care reactioneaza la soare si coloreaza pielea, nu mai este metabolizata corect. Soarele agraveaza vitiligo pentru ca inchide la culoare restul pielii, crescand diferenta de nuanta cu zona depigmentata care devine rozalie. Efectul estetic dat de vitiligo este desigur neplacut pentru persoana. Aparitia leopard a acestei pieli da un aer lepros care poate fi rau perceput si trait mai ales daca e asociat si cu ideea de respingere sau marginalizare. Vitiligo este cu atat mai greu de trait pentru ca nu exista metode eficace de vindecare a acestei afectiuni. Doar acceptarea ei poate ajuta cu adevarat. Suntem din plin in miezul problemei.

Vitiligo ne vorbeste, dincolo de sensul global de aparare asociat pielii, de ideea ca ne avem pe noi insine. Aceasta idee, negativa, a fost generata de exterior. Poate fi legata de o experienta de respingere, de abandon, de nerespect a celorlalti. Poate fi legata si de schimbarea atitudinii celuilalt, care pleaca, nu mai accepta o relatie simbolica, de exemplu. In orice caz, din atitudinea sa, acest alt nu ne-a dat o buna imagine de sine. Dar aceasta degradare a imaginii s-a tradus in noi prin ideea (datorita acestei imagini urate) ca nu avem dreptul la fericire sau la reusita. Am putea rezuma simbolic vitiligo prin expresia Soarele nu e pentru mine. Trebuie recastigat dreptul de a reusi, de a dobandi si pastra fericirea. E necesar sa incetam sa-l mai facem vinovat pe celalat de imaginea noastra si sa acceptam ca depinde doar de noi sa o recoloram.

In orice caz, nu putem decat sa acceptam ceea ce a fost. Chiar daca celalalt ne-a facut sa ne indoim de noi insine, nimic nu ne mai obliga azi sa purtam acest stigmat.







ZONA ZOSTER

Zona Zoster este o afectiune cutanata de origine infectioasa. Este provocata de un virus comun varicelei si caracterizat prin vezicule. Aceasta afectiune poate si foarte dureroasa, insotita de senzatia de arsura. Particularitatea Zona Zoster este ca e delimitata in zone exacte ale corpului, pe traiectoria anumitor nervi (zona oftalmica, faciala si intercostala). E interesant sa constatam ca aceste zone sunt zonele alese de anumite manifestari spasmofile (dureri intercostale, migrene oftalmice).

Am obiceiul de a spune ca Zona Zoster este varicela adultului. Sensul global al Zonei Zoster, ca si manifestarea si originea sa, este acelasi cu cel al varicelie. Cu trei diferente totusi. Varicela nu e dureroasa, ea da senzatia de mancarime. Ea acopera tot corpul de vezicule in timp ce Zona Zoster, nu apare decat pe traiectoria exacta a nervului in cauza. Ea apare in mod esential la adulti.

Afectand adultul, Zona Zoster nu mai este expresia construirii imunitatii. E adevarata ca apare aproape numai la adulti care au avut varicela, fiind o forma de recidiva. Lectia nu a fost suficient inteleasa, integrata. Persoana in cauza trebuie sa invete sa cedeze, sa dea inapoi. Trebuie sa se opreasca de a mai lua totul asupra sa, de a retine furia, ranchiuna sau de a cerceta in amanunt deziluziile, deceptiile. Trebuie sa treaca peste ele.

Trebuie sa reflecteze daca trairea emotionala priveste ceva ce ii e greu sa vada, sa accepte sau sa recunoasca (Zona Zoster oftalmica), care are legatura cu identitatea sa sau imaginea sa (Zona Zoster faciala) sau care priveste ceea ce traieste in cotidianul personal sau profesional, care o impiedica sa traisca sau o constrange (Zona Zoster intercostala). Lateralitatea va preciza simbolica paterna sau materna asociata.



HIPERTENSIUNEA

Hipertensiunea este semnul unei mari tensiuni datorate vointei de a cauta solutii, dar frica adesea prezenta, impiedica emotiile sa existe, determinand astfel cresterea presiunii interioare. Totul ia proportii excesive care ne sperie. Aceste temeri se cristalizeaza si intaresc suprafata interioara a arterelor, crescand astfel, prin arteroscleroza, tensiunea. Una din temerile de fond asociate cu hipertensiunea este cea a mortii. Ne e teama ca ea va sosi inainte de a putea face ceea ce avem de facut. Senzatia de urgenta se dezvolta in noi si face sa creasca si mai tare presiunea. Regasim aici legaturile cu homeopatia care utilizeaza Aconit pentru a trata hipertensiunea arteriala dar si frica de moarte si toate temerile care se dezvolta in procesul de panica.





Hipotensiunea ne vorbeste de aparare, de sentimentul nostru de victima. Invinsi de evenimente, fara iesire, noi nu mai putem face sa creasca presiunea pentru a relansa masina. Dinamica de fond este pasiva si descurajarea o ia inaintea sensului luptei.

Ne-a lipsit cu siguranta dragostea in viata, aceasta hrana care aduce sau cel putin faciliteaza bucuria si dorinta de a trai, posibilitatea de a simti inima batand in noi. Aceasta flacara ne-a lipsit sau poate nu am intretinut-o.



Miopia este dificultatea de a vedea departe, reprezinta frica inconstienta de viitor care ne pare tulbure, adica slab definit.

Cataracta care se caracterizeaza printr-o umbrire, sau chiar o disparitie totala a vederii, exprima teama noastra de prezent sau de viitor care ne pare sumbru.

Presbitismul se manifesta printr-o dificultate de a vedea obiectele de aproape, reprezinta teama de a vedea ceea ce e prezent sau intr-un viitor foarte apropiat. Acesta maladie care afecteaza mai ales persoanele in varsta este similara memoriei care urmeaza acelasi proces ca ele, pentru ca isi amintesc din ce in ce mai putin lucrurile recente si din ce in ce mai clar cele indepartate. E asociata cu apropierea mortii care reprezinta o scadenta pe care nu avem chef sa o vedem.

Astigmatismul se caracterizeaza prin faptul ca nu mai vedem obiectele exact asa cum sunt ci deformate. Acest lucru simbolizeaza dificultatea nostra de a vedea lucrurile (sau pe noi insine) asa cum sunt in viata noastra.

Strabismul este un defect de convergenta a ochilor. Persoana este in incapacitate de a fixa acelasi obiect cu ambii ochi. De fapt, persoana afectata de strabism este un chior functional, adica o persoana care nu priveste decat cu un singur ochi. Suntem in prezenta unei personane care a ales sa priveasca viata doar dintr-o parte / latura. Aceasta alegere este dificila pentru ca marginalizeaza cotidianul si-l face inconfortabil. Dupa latura dominanta, vom putea preciza daca alegerea este mai degraba materna si structurala (ochiul drept) sau paterna si de autonomie (ochiul stang).



Bulimia ne vorbeste de nevoia de a gera nelinistile in orice moment prin hrana. Aceasta reprezinta primul raport cu viata si cu prima fiinta care ne iubeste si ne da viata si dragostea ei, adica mama. Relatia pe care o intretinem cu hrana este puternic legata de amintirea relatiei cu mama si cu caracterul satisfacator si compensator pe care l-a jucat.

Orice tensiune, frustrare, lipsa, nevoie de compensare se va face prin hrana. Frica, nesiguranta ca va putea reincepe, antreneaza o atitudine compulsiva si repetitiva sau chiar stocarea.

Anorexia reprezinta fenomenul exact invers. Relatia de afectiune cu mama si reprezentarea nutritiva au fost nesatisfacatoare. O mama absenta, putin iubitoare, care nu si-a dorit copilul sau a vrut un baiat si nu o fata (sau o fata in locul baiatului) sunt cateva amintiri care devalorizeaza uneori relatia cu hrana si fac ca aceasta sa nu mai fie atragatoare sau mai rau chiar sa fie respingatoare. Anorezia poate deveni grava in momentul in care anorexicul e adus in faza denutritiei mortale a corpului.

Relatia cu hrana semnaleaza relatia cu viata, lipsa de apetit ne vorbeste de putina noastre apetenta, pofta de viata. Dificultatile intalnite adesea pe drumul acestei vieti ne pot taia pofta, la propriu cat si la figurat. Adesea e vorba de dificultati sau de inadecvari materiale pe care avem dificultati sa le digeram.



Pe partea dinainte a gatului, in golul laringeal se gaseste o glanda fundamentala numita tiroida. E vorba de glanda endocrina principala, de care depinde echilibul cresterii, tot metabolismul uman si dezvoltarea armonioasa a corpului nostru fizic (crestere, greutate).

Localizarea sa la nivelul gatului nu e intamplatoare. In energetica, gatul este un sediu Chakra, zis al gatului. Acest centru energetic este cel al exprimarii de sine, al modului in care ne pozitionam fata de lumea exterioara. Reprezinta capacitatea noastra de a recunoaste si exprima ceea ce suntem si sa primim ceea ce ne poate imbogati, hrani, ceea ce ne poate face sa crestem.

Este in cele din urma sediul potentialului nostru de expresie prin creativitate. Prin aceasta creativitate si aceasta capacitate de exprimare, tiroida participa in mod fundamental la constiinta de sine.

Hipertiroida (Yang) sau hipotiroida (Yin) sunt adesea semnul unei imposibilitati de a spune sau face ceea ce am dori. Nimeni nu ne poate intelege, nu avem metodele de a face sa se inteleaga ceea ce credem, ne e teama de neacceptare celorlalti a ceea ce spunem, ne e teama de forta sau violenta a ceea ce s-ar putea exprima. Exista intotdeauna in spatele acestei retineri o notiune de risc, de pericol, care ne opreste, ne retine exprimarea.

Forma Yang (Hipertiroida) manifesta o dorinta de razbunare. Individul este intr-o stare de activitate continua. Focul interior il consuma si lupta e permanenta. Fizic de altfel, hipertiroidienii par devorati de acest foc interior. Dar acest foc si aceasta lupta consuma fara sa produca, pentru ca singura productie este reactiva si de aparare dar neproductiva. Asa cum spunea intr-o zi un prieten : facem din ce in ce mai mult dar nu din ce in ce mai bine !

Forma Yin (hipotiroida) exprima in schimb un abandon in fata imposibilitatii de a se exprima. Flacara se stinge in noi. Hipotiroidienii se pot rezuma prin la ce bun ?. Dinamica vitala, in exces la hipertiroidienii, este acum insuficienta. Corpul nu mai arde si prin urmare, stocheaza. Volumul sau creste, ca pentru a compensa exprimarea insuficienta. Noduli frecventi vin sa marcheze emotiile, dorintele, poftele sau frustrarile retinute, lateralitatea lor oferind un plus de informatii despre sensul lor ascuns

APEL ROBI

calduros, fie participand la evenimentul de donatii organizat de Asociatia Robi in 18-19 decembie la Maxi Pet.




Multumita prietenilor nostri de la Maxi Pet, ne veti gasi tot weekendul in incinta magazinului, alaturi de animalute pregatite pentru adoptie. Veti putea dona mancare pentru catei si pisoi (fie cumparata din magazin, fie adusa din afara) sau orice ne-ar putea ajuta la adapost. Fiecare donatie (mancare, medicamente, paturici, bani, lapte pentru pui etc) ne da sansa sa ne indreptam eforturile spre repararea custilor si placarea tarcurilor (sa nu mai fie viscol asa de mare si zapada in tarcuri). Totodata, trebuie sa pregatim cateii pentru iarna cu vitamine si mancare buna, pentru a rezista cat mai bine frigului.



Cei aproximativ 120 de catei din grija Asociatiei ROBI au nevoie de aproape o tona si jumatate de hrana lunar, fara a lua in calcul nevoile speciale ale puilor sau pisicile care sunt si ele vreo 50 :) Asa ca e vorba de muuuuulta mancare pentru a le umple burticile. Dar dragostea pe care o primim zilnic si multumirea cand ajung la casutele lor ne motiveaza in ceea ce facem. Puteti vedea o parte din cazurile fericite: http://www.facebook.com/album.php?aid=30374&id=100000025606721&l=c64cd3ffe0 .



Va asteptam sambata si duminica la Maxi Pet (la Militari Shopping), intre orele 11 si 19, pentru a adopta un animalut fara stapan sau a dona pentru a le oferi o viata mai buna.





Va dorim niste Sarbatori cat mai fericite si calduroase,

voluntarii Asociatiei ROBI si protejatii nostri





http://4animals.ro/





Alatura-te grupului de Facebook al asociatiei aici: http://www.facebook.com/group.php?gid=85476107420

Event-ul pe facebook: http://www.facebook.com/event.php?eid=118989954834420&ref=mf

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini