miercuri, 27 mai 2009

despre alimentatia anticancerigena, articol primit prin mail

De prof. dr. S.Knasmiller, unul dintre marii cancerologi germani, prezent la lucrarile conferintei.
Meniul oferit participantilor la conferinta de la Viena a fost
de-a dreptul bizar: rulouri de salata verde cu sfecla, salata de andive cu
radacina de tataneasa, fileuri de peste cu rozmarin, sarlota de lamaie cu
sos de soc etc. Nu suna mai degraba a Plafar?
Bucatarul a transpus in realitate in mod exemplar
rezultatele cercetarilor noastre. Multe din ingredientele folosite au
proprietati anticancerigene. Meniul demonstreaza ca alimentatia anticancer
poate fi extrem de gustoasa.
Si care sunt efectele ei?
Concluzia dupa ani indelungati de cercetare este ca un bolnav
incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi salvat.
Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni
aparitia cancerului. Aveti noutati?
Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul
cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator si al
conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere (varza,
conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice acest proces.
Stim ca a fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si
al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe soareci?
Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia
cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il
protejeaza impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.
Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne
apara de cancer?
Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia.
In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante
anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si
tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali,
care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.
Cum actioneaza acesti hormoni vegetali?
Reduc efectul estrogenilor proprii organismului. Ei impiedica
celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sani sau
prostata) sa se transforme in celule canceroase.
Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare
parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor.
Acestea stopeaza cancerul de colon.
Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea
cancerului?
In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante.
Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre
candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si
scortisoara.
Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor
canceroase?
Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate
declansa apoptoza celulei canceroase. In laborator s-a descoperit ca acelasi
efect il are si varza de Bruxelles.
Deci un pahar cu vin rosu pe zi ne apara de cancer. Dar ce rol
are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din
inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre
canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor
studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi
suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente
sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.
Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
Bacilii lactici din alimentele fermentate varza acra, branza,
iaurtul pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt,
astfel, eliminate.
Ce parere aveti despre tabletele cu fibre din farmacii?
Nici una. Alimentele bogate in fibre contin si fenoli, care
protejeaza membrana celulei. Acestia se gasesc mai ales in cerealele
integrale si in tarate. Fibrelor tratate chimic le lipseste aceasta
componenta, de aceea efectul lor este nul.
Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentatia influenteaza aparitia
cancerului?
Prin studiile efectuate pe emigranti. In tara lor, barbatii
japonezi sufera foarte rar de cancer la prostata, iar femeile japoneze nu
prea fac cancer la san. La inceput, oamenii de stiinta au crezut ca acest
fapt ar avea legatura cu genele. Dar studiind emigrantii japonezi din SUA,
ei au constatat ca numarul celor bolnavi de cancer la prostata (este vorba
de cea de-a doua generatie) este egal cu numarul americanilor bolnavi.
Japonezii eliminasera din alimentatia lor pestele crud, branza de soia si
orezul, inlocuindu-le cu carne de vita si cartofi prajiti.
Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este
cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare,
vegetarieni?
Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in
sine. Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o
consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul
imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne,
cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.
Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
Prajitul la peste 200¡C este tabu, pentru ca in suprafata
maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice.
In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc
cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.
Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
Da. Condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie
sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de
lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de
90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: o felie subtire de
gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila
o substanta anticancerigena.
Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de
varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%.
Putem sa fumam, daca mancam varza?
Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar
nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.
Exista o planta anume pe care o preferati?
Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza
de cancer pe mai multe planuri.
Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta
componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana.
Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi
vase sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele
acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in
eprubeta sau pe animale pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.
Care este urmatorul dvs. obiectiv?
Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul
spre farfuriile dvs.!
Farmacia naturii: Ucigasii cancerului
- Varza
(si, in general, cruciferele)
Glucosinolatele, adevarate "pesticide naturale" protejeaza varza de
agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele activeaza enzima care
previne cancerul (GTS). Fierbeti varza! In felul acesta, substantele
protectoare sunt mai bine valorificate de organism.
Strugurii
Resveratrol se numeste "medicamentul" anticancer din struguri, din
zeama de struguri si din vin. Aceasta substanta stopeaza producerea
infectiilor si calcifierea arterelor. Pentru frumusete: samburii (semintele)
de struguri impiedica aparitia petelor de batranete.
Rosiile
Licopenul este "multimedicamentul" natural pe care-l contin
acestea. Un antioxidant care impiedica aparitia cancerului de pancreas, de
intestin, de prostata, de plamani. Efectul este mai puternic daca rosiile
sunt fierte.
- Cerealele
Seleniul este microelementul care mentine la "turatie maxima" o
enzima ce impiedica dezvoltarea tumorilor. Se gaseste in graul si in grisul
nerafinate industrial.
- Citricele
Vitamina C previne cancerul. Cei care combina, de exemplu la micul
dejun, felia de sunca cu un grapefruit pot preveni formarea nitrosaminelor
cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc bioflavonoidele care
sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.
Inapoi la natura!
Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar trebuie sa o
faca imediat. Iata ce recomanda specialistii:
Alcool cu masura barbatii: maximum 2 pahare/zi; femeile: maximum
1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu care contine resveratrol.
Carne putina nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa carne de pui sau
peste, decat carne de miel sau de vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare
si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul, care contine acizi grasi
Omega 3 si vitamina D.
Fara grasimi animale inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales
cu ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care ne
protejeaza de cancer.
Sare, cu economie maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si
verdeturi, bogate in substante anticancerigene.
Multe cereale si leguminoase expertii recomanda 600-800 g/zi,
impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru produsele integrale.
Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt etc.
Multe legume si fructe zilnic, intre 400-800 g, impartite in
5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza,
conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C,
la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.
Ceaiul verde bautura ideala. Se pot bea, de asemenea, 1-2 cesti
de cafea, care contine si ea doua substante anticancerigene.
Zahar, aproape deloc pentru ca ingrasa, iar supragreutatea
sporeste riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini